Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха хибрид от изкуствени и живи клетки

Създадоха хибрид от изкуствени и живи клетки

Създадоха хибрид от изкуствени и живи клетки - изображение

Учени от Великобритания успяха да създадат изкуствени клетки, в които вградили живи. Капсуловането ще позволи на последните да вършат своята работа, защитени от неблагоприятни външни условия.

Не за първи път се създават изкуствени клетъчни дизайни. Сега специалистите от Имперския колеж в Лондон използвали разнообразие от биологични компоненти, включително и набор от ензими, които са жизненоважни за клетъчната обработка. Новото в случая е, че за първи път цели клетки са затворени в изкуствени. Ензимите, които са в обвивката, работят с живите клетки за произвеждането на нови химикали, едното от които е флуоресцентно вещество. То служи като маркер дали съжителството продължава.

Специалистите подавали вода и потоци от масло през малки канали, позволявайки им да създадат капчици с определени размери. Покрили ги с допълнително еластично покритие и ги запълнили с живи клетки от бактерията Е. coli, лимфоцити и проби от карцином.

Учените ги потопили в силно концентриран меден разтвор, за да изпробват съпротивата им. Подобен вид течност би унищожила всички клетки, но флуоресцентното вещество показало, че всичко е наред. Клетките просъществували няколко дни и дори успели да се възпроизведат вътре в обвивката.

Тези хибридни структури обаче не са пасивни носители с високи защитни параметри. Изследователите проучват възможността те да могат да изпълняват различни функции. Други разработки показват, че те могат да бъдат ефективни при доставянето на медикаменти срещу рак.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: iflscience.com
Снимка: fortune.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниЛюбопитноФизиологияИсторияНормативни актовеИзследванияСпортЛайфстайлЛеченияЗдравни съветиСпециалистиБотаника