Начало Здравна медиа Здравни новини С вътреутробна операция спасиха все още неродено дете

С вътреутробна операция спасиха все още неродено дете

С вътреутробна операция спасиха все още неродено дете - изображение

Лекари от Тюмен и Екатеринбург извършиха рядка операция. Необичайното е, че техен пациент беше все още неродено бебе с няколко вродени патологии.

Проф. Алберт Суфианов, който е главен лекар на Федералния център по неврохирургия в Тюмен обяснява, че много бързо нероденото дете е започнало да развива няколко патологии на централната нервна система. „Една от болестите беше хидроцефалия, а прекомерното натрупване на цереброспинална течност в кухините, унищожава мозъка. Главата също беше започнала да се уголемява. Единствено операция можеше да спаси детето“, обяснява един от най-добрите неврохирурзи в Русия проф. Суфианов.

Без оперативна намеса вариантите са били два – или да се прекъсне бременността, или детето да се роди, но тогава то със сигурност е щяло да бъде напълно инвалидизирано. В началото дори медиците не давали пълна гаранция за успешен изход и определили операцията по-скоро като експеримент. Тук е мястото да подчертаем, че за подобен вид оперативна намеса екипите от Федералния център по неврология и от

Уралския научно-изследователски институт се подготвят от няколко години, през които те извършват операции на животни, обменят опит със свои колеги от Западна Европа и се упражняват на симулатори.
Благодарение на всичко това операцията, осъществена в утробата на 21-годишната жена, е успешна. Тя износва детето и го ражда нормално.

В България първата вътреутробна операция е направена от д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова преди две години.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: med.vesti.ru
Снимка: flnka.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаболявания (МКБ)Хранене при...ЛюбопитноЛеченияСнимкиПсихологияИсторияКлинични пътекиИнтервютаЗдравни съветиСпециалистиЗаведенияНормативни актовеЛайфстайлАнкетиТестовеАлт. медицинаСоциални грижиОрганизацииСпортФизиологияБотаникаПроизводители