Начало Здравна медиа Здравни новини Бургаски хирурзи спасиха живота на бебе на четири месеца

Бургаски хирурзи спасиха живота на бебе на четири месеца

Бургаски хирурзи спасиха живота на бебе на четири месеца - изображение

Сложна и осъществявана твърде рядко в света интервенция спаси живота на 4-месечната Елена. Бебчето страда от ретростериална диафрагмална херния на Ларей. Заболяването се открива на едно от 250 000 бебета. За него е характерно, че коремните органи влизат зад гръдната кост и притискат важни органи. Дишането се затруднява и до фаталния край може да се стигне много бързо.

Бързата реакция на лекари от четири отделения в Университетската болница в Бургас спасява живота на бебето. От здравното заведение съобщават, че детето е прието в детското отделение. Педиатрите търсят причината за тежкото състояние и стигат до извода, че най-вероятно става дума за този рядък вид херния. Консултациите с кардиолог потвърждават, че сърцето е добре. Следва разговор с хирурзите, изводът от който е, че ако не бъде оперирана, Елена няма да оцелее.

Специалистът по детска хирургия д-р Евгени Бенчев извършва операцията, а колеги от екипа му координират действията със специалистите от другите отделения. Особено трудно е било решението за анестезия, защото детето е твърде малко. Хернията е отстранена през разрез в корема, а дебелото черво е върнато на мястото си.

Д-р Бенчев, който е специализирал в САЩ и Великобритания, коментира, че диафрагмалните хернии се срещат рядко, а от типа, който са оперирали в Бургас, още по-рядко. Той дава пример с известната клиника Мейо в САЩ, където за трийсет и пет години и при извършени 1500 операции има само един случай, в който детето е под годинка. При подобни операции смъртността е висока, казват специалистите.

Малката Елена се чувства добре и скоро ще бъде изписана, съобщават от здравното заведение.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mbalburgas.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноКлинични пътекиЛеченияХранене при...ИсторияЗдравни проблемиЗдравни съветиСпортИзследванияБотаникаСнимкиПсихологияИнтервютаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияЛайфстайлАнкетиТестовеАлт. медицинаСоциални грижиОрганизацииФизиологияПроизводители