Начало Здравна медиа Здравни новини Оперираха безкръвно рядък вид херния в болница Медлайн-Пловдив

Оперираха безкръвно рядък вид херния в болница Медлайн-Пловдив

Оперираха безкръвно рядък вид херния в болница Медлайн-Пловдив - изображение

В болница „Медлайн“-Пловдив извършиха безкръвна операция на пациент с изключително рядка находка в медицината известна като „херния тип Амианд” (заклещен възпален апендикс).

65-годишният пациент е постъпил в лечебното заведение по спешност със силни и непоносими болки в долната част на корема. Той е бил в общо неразположение, с гадене, периодично вдигане на температура и подутини в двете области на слабините.

По време на прегледа д-р Васил Ангелов установява двустранни ингвинални хернии, които са били заклещени вдясно.

Пациентът обяснява на лекарите, че има направена отворена операция от ингвинална херния вдясно. Извършена му е протезна пластика и има поставено платно за укрепване на коремната стена.

Екипът от специалисти решава да извърши операция – ТЕП пластика по ендоскопски метод. Манипулацията е продължила час и половина. Екипът на отделението по лапароскопска хирургия е направил 1,5 см. разрез в областта на пъпа и през коремните стени е достигнал до десния херниален сак, където е открит възпален заклещен апендикс. След отстраняването му е направена отново двустранна пластика на ингвиналния канал с двукомпонентно платно.

Операцията е преминала успешно и пациентът вече се чувства по-добре. Предстои да бъде изписан до няколко дни.

Херния тип Амианд” е изключително рядка херния и в практиката си съм срещал едва няколко случая. Ако не бъде диагностицирана навреме, изходът за пациента може да бъде фатален“, отбеляза началникът на отделението по лапароскопска хирургия д-р Ангелов.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: "Медлайн"-Пловдив
Снимка: "Медлайн"-Пловдив

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноКлинични пътекиХранене при...ИсторияЗдравни проблемиЗдравни съветиСпортЛеченияИзследванияБотаникаПсихологияСнимкиИнтервютаСпециалистиЗаведенияНормативни актовеЛайфстайлАнкети