Начало Здравна медиа Здравни новини Ингвиналната херния при мъжете е причинена от високи нива естроген

Ингвиналната херния при мъжете е причинена от високи нива естроген

Ингвиналната херния при мъжете е причинена от високи нива естроген - изображение

Свързано с възрастта увеличение на естрогена може да е причината, водеща до ингвиналната херния. До този извод достигнали изследователи от Медицинското училище към Северозападния университет "Файнбърг".

Ингвиналната херния е състояние, което често се среща сред възрастните мъже и при което се налага коригираща операция. Екип, ръководен от д-р Сердар Булун, открива, че долните коремни мускули при мишки са особено чувствителни към естрогена. Съединителната тъкан реагира на увеличените нива на хормона и отслабва абдоминалната стена, причинявайки херния.

Учените намалили естрогена чрез лекарство и установили, че така се предотвратява болезненото състояние. Този вид терапия предполага, че ще има превантивен характер при хората. "Може да има смисъл да се третират рисковите мъже с инхибитор на ароматазата, който може да намали естрогените и да подсили мускулите", заяви Булун.

Ингвиналните хернии се появяват, когато тъканта, например червата, изпъкне през ингвиналния канал, слабо място близо до слабините в човешката коремна стена. Този вид хернии са най-честата причина, заради която мъжете се подлагат на операция. Шансовете да се развие състоянието с напредване на възрастта се увеличава, като основната причина остава неизвестна. Друга последица от стареенето при мъжете е, че по-голям дял тестостерон се превръща в естроген чрез ензим, наречен ароматаза.

Д-р Булун имал за цел да изследва ефекта на високия естроген при женски мишки и какво отношение има той при рак на гърдата и в гинекологията. При единия експеримент специалистът повишава нивата на естрогена чрез включване на човешкия ароматазен ген в миши геном, създавайки гризачи, които биха преобразували тестостерона в женския хормон. Ученият първоначално не обръщал внимание на мъжките животни, докато човекът, който се грижел за тях, не забелязал, че голяма част от херниите се развиват само при мъжките.

Докторът изследвал гризачите и открил големи ивици от фибробласти, съединителна тъкан, развиваща се в малък мускулен сфинктер. Последното е структура, аналогична на ингвиналния канал при хората. "Така разбрахме, че долната част на коремния мускул е изключително чувствителна към естрогена. Той кара тези фибробласти да се разделят бързо с много по-високи темпове, отколкото мускулните клетки", обяснява Булун.

Пролиферацията на фибробластите отслабва целостта на сфинктера и в крайна сметка отстъпва, причинявайки херния. Когато изследователите дали на мишките лекарство, което блокира ароматазата и следователно превръщането на тестостерона в естроген, хернията спира. Това посочва женския хормон като причина за състоянието и показва потенциал за терапия с ароматозен инхибитор. Така се предотвратява хирургическата интервенция.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: ucla.edu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСпортСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаФизиологияЗдравни съветиЛайфстайлЗдравни проблемиХранене при...ИзследванияНовиниБотаникаЛеченияКлинични пътеки