Начало Здравна медиа Здравни новини Тестват светеща боя по време на туморна операция

Тестват светеща боя по време на туморна операция

Тестват светеща боя по време на туморна операция - изображение

Лекари в Ню Йорк успешно тестваха светеща боя, която кара раковите клетки да сияят и помага на хирурзите ясно да отличат заразената тъкан, която да премахнат. Операцията е извършена от д-р Синюл Сингхал.

Идеята му туморните клетки да се оцветяват с багрила е отпреди десeтилетие. Той установява, че когато пациентът приема големи дози от боята по веднъж на ден до четири дни преди операцията, тя се събира в раковите клетки и свети, щом бъде изложена на близка инфрачервена светлина. Така, щом лазерът се включи, ясно може да бъде определено къде се разпростира раковото образувание.

Този нов начин за търсене на ракови образувания може да даде на пациентите много по-голям шанс за оцеляване, твърди д-р Сингхал.

"Да използваш този метод е почти като да имаш бионично виждане. С него сканираме района на разпространение на туморните клетки, като се уверяваме, че сме премахнали всичко", казва той.

Боите все още са експериментални, но някои от тях са в напреднал стадий на тестване. Федералното правителство на САЩ спонсорира част от изследванията.

Хирургията отдавна се счита за най-сигурният начин да бъде излекуван ракът. Ако заболяването се върне, причината обикновено са неотстранените туморни клетки. По време на операция обаче е трудно за лекарите да различат здравата от заразената тъкан и да преценят дали цялото раково образование е премахнато.

Паула Джейкъбс, специалист по образна диагностика в Националния институт по рак, смята, че боите могат драстично да подобрят грижите за пациентите, като помагат да се премахне цялото раково образувание, като се запази здравата тъкан.

"При някои от раковите заболявания е наистина важно да се реже минимално от засегнатrs участък", казва тя.

Някои експерти смятат, че багрилата ще бъдат най-полезни при лечение на рака на гърдата. Към момента до една трета от жените, при които еднократно е извършена операция, се налага втора хирургическа интервенция, след като по-късни тестове показват, че част от заразената тъкан не е премахната.

"Това е проблем. Не само защото е скъпо, но и защото още една операция е изтощаваща и разстройваща за пациентите, а понякога се налага повече от една интервенция", каза Джейкъбс.

Светещата боя ще даде на хирурзите и възможността да отстраняват навреме иначе оставащите скрити разсейки, причинени от раковото заболяване.

По статията работи: Богдана Героргиева
Източник: newyork.cbslocal.com
снимка: cbsnews.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаПатологияАнкетиЛеченияФизиологияБотаникаНормативни актовеИзследванияКлинични пътеки