Начало Здравна медиа Здравни новини Тест открива смъртоносни гъбични спори у пациенти

Тест открива смъртоносни гъбични спори у пациенти

Тест открива смъртоносни гъбични спори у пациенти - изображение

Учените от университета в Манчестър открили генатична мутация при хора, свързана със 17-кратно увеличение на количеството опасни гъбични спори в белите дробове. Става въпрос за Аспергилус (Aspergillus), които при вдишване могат да бъдат опасни за живота. Също така могат да влошат изключително много астмата, особено при пациенти с нарушена имунна система. Изследователите разработили тест, с който да установят наличието на спорите при хора в риск.

Този вид спори обитават възглавници, компост и почва, но са способни да живеят навсякъде, където е влажно. Обикновено Аспергилус се изчиства от белите дробове, но 4% от хората имат тази новооткрита мутация и при тях спорите се развиват бързо в дихателните пътища. "Хората, които са преживели трансплантационна хирургия, туберкулоза и други заболявания, отслабващи имунитета, биха могли да бъдат проверени за тази генетична мутация и ранното откриване може да спаси живот", казва д-р Пол Боуйър, ръководител на изследването.

Д-р Сара Гаго открила повишения риск като сравнила нормални човешки клетки с клетки, които били редактирани с ген, съдържащ мутацията. Той е известен с името ZNF77 и е отговорен за извънклетъчната матрица на епителната тъкан на белите дробове - мембраната, която ги защитава. Тези мутирали клетки имат слаб отговор към Аспергилус, показвайки как ключовите епителни клетки са нормална защита срещу тази гъбичка.

След откриването на причината защо някои хора имат много по-високо количество от този вид спори в сравнение с други се поставя основата за прост и евтин ДНК тест, с който да се проверява кои пациенти са изложени на по-голям риск.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: cnn.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...Здравни съветиЗдравни проблемиИсторияЛюбопитноЛеченияАлт. медицинаБотаникаИзследванияЛайфстайлПсихологияСнимкиСпортНовиниТестовеАнкетиДиети