Начало Здравна медиа Здравни новини Токсичен смог причинява здравословни проблеми на жителите на Делхи

Токсичен смог причинява здравословни проблеми на жителите на Делхи

Токсичен смог причинява здравословни проблеми на жителите на Делхи - изображение

В Делхи, Индия, е обявено извънредно положение заради смог, който трети ден не може да се разсее над града. Той се е образувал от дима на запалени стърнища, от изгорелите газове на автомобилите и от праха от строителните обекти. Безветрието допълнително утежнява обстановката по данни на индийската метеорологична служба.

Измерванията, направени от специална апаратура, показват, че нивото на фините прахови частици е достигнало до 608 микрограма на кубичен метър. За сравнение безопасното равнище на частиците във въздуха е 50 микрограма на кубичен метър. Някои от тях са толкова миниатюрни, че имат размер 30 пъти по-малък от диаметъра на човешки косъм. Вдишването им може да доведе до рак на белите дробове, до респираторни заболявания, да причинят инфаркт или инсулт.

През последните дни гражданите на Делхи се оплакват от възпаление на очите, кашлица и главоболие. Доброволци раздават по улиците на града филтърни маски за уста. Управата на индийската столица е въвела ограничение на движението на колите само в определени дни и часове. От 13 до 17 ноември автомобилие с четни номера ще се движат на четни дати от 8 до 20 ч. и обратното - тези с нечетни номера ще могат да са на пътя на нечетните дати.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: cnn.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСпортПатологияФизиологияНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения