Начало Здравна медиа Здравни новини Милиони деца ще страдат от загуба на интелигентност заради замърсения въздух

Милиони деца ще страдат от загуба на интелигентност заради замърсения въздух

Милиони деца ще страдат от загуба на интелигентност заради замърсения въздух - изображение

Около 600 000 деца умират всяка година вследствие замърсяването на въздуха. Също така то причинява симптоми, които варират от загуба на интелигентност, през ушни инфекции до затлъстяване. Това съобщи в свой доклад Световната здравна организация.

Сред най-засегнатите са Латинска Америка, Азия и Африка. Това, което родителите могат да направят, за да защитят децата си, е да се опитат да избегнат замърсяването на домакинствата чрез вредни за въздуха горива, използвани за готвене и отопление. Също така могат да спрат излагането на децата на цигарен дим.

„Замърсеният въздух отравя милиони деца и унищожава живота им. Това е неопровержимо. Всяко дете трябва да може да диша чист въздух, за да може да расте и да изпълни пълния си потенциал“, заявява генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейсус.

Специалистите с тревога предупреждават, че нерешаването на проблема с мръсния въздух обрича поколения деца, които ще имат по-малък когнитивен коефициент на интелигентност. Съществуват ясни и последователни доказателства за връзка между замърсената атмосфера и развиване на инсулинова резистентност при децата, за появата на отит на средното ухо и затлъстяване. Лошото качество на въздуха е в основата и на развитието на астма, пневмония и други видове остри инфекции на долните дихателни пътища, както и на ракови заболявания в детска възраст.

В доклада на организацията се посочват още тревожни констатации, сред които доказателства, че замърсяването на въздуха причинява раждане на мъртви деца и преждевременно раждане, както и заболявания до зряла възраст. Всичката тази информация би трябвало да провокира промени в политиката в световен мащаб.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПатологияСпортФизиологияНормативни актовеАлт. медицинаЛеченияИстория