Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Замърсен въздух се използва за изкуство

Замърсен въздух се използва за изкуство

Замърсен въздух се използва за изкуство - изображение

Всеки човек, който живее в голям град е наясно, че мръсният въздух бавно и устойчиво трови организма му и води до различни заболявания.

По тази причина индийски стартъп насочва своето внимание към този проблем и предлага интересно решение. Чрез блокиране на дизеловите газове в момента на контакт с атмосферата, кампанията рециклира остатъците от въглерод и ги използва за изкуство. Компанията Graviky Labs произвежда продукта Air-Ink, който е произведен от изгорели газове в Лондон.

Специалистите са изобретили филтър на ауспуха на автомобили, чрез който извличат въглеродните сажди от дизеловото гориво и след това ги превръщат в черно мастило или боя.

Проектът е насочен в улавянето на замърсителите, преди да навлязат в околната среда, както и в рециклирането на това замърсяване, чрез превръщането му във висококачествено мастило. Обработват се саждите, за да се отстранят тежките и карциногенни метали. Остава пигмент, който може да се послужи за различни мастила. За 45 минути устройството улавя достатъчно въглерод, за да се направи 1 течна унция мастило, което е достатъчно за един маркер.

Компанията твърди, че може да произведе цял товар подобни маркери, както и до 30 трилиона литра пречистен въздух.

Замърсеният въздух не се използва за първи път в изкуството, но методът на Air-Ink е доста по-добър, поради подобреното качество на мастилото, което става годно за и принтиране.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимак: Media OutReach

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиНормативни актовеАлтернативна медицинаЛайфстайлСоциални грижиСнимкиАнкетиЛеченияПатологияСпортФизиологияИстория