Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Витамините от група В могат да предпазват от замърсения въздух

Витамините от група В могат да предпазват от замърсения въздух

Витамините от група В могат да предпазват от замърсения въздух - изображение

Витамините от групата В могат да предпазват от последиците на замърсения въздух, съобщават от Би Би Си.

Американски специалисти са установили, че високи дози на от витамините имат способността да коригират напълно различни увреждания от фините прахови частици.

В свое проучване с хора, учените поясняват, че положителният ефект от приема на добавките е реален. Според резултатите на изследването замърсеният въздух променя гените в имунната система на епигенетично ниво. При прием на витамини от групата В, съдържаща 2,5 мг. фолиева киселина, както и 50 мг вит. В6 и 1 мг вит. В12 при доброволците са отчетени изключително насърчаващи резултати. Оказало се е, че терапия с тези добавки от 4 седмици ограничава ефекта на фините прахови частици от близо 30% до 76% в 10 генни локации.

Влиянието на замърсения въздух върху здравето на човек става все по-разпространен и тревожен проблем за целия свят. По данни от Световната здравна организация над 90% от населението на планетата живее в райони със замърсен въздух над границите за безопасност.

Фините прахови частици са едни от най-опасните замърсители. Обозначават се с PM2.5 и са с диаметър под 2,5 микрометра. Те се образуват предимно от печките на дърва, дизеловото гориво и химическите реакции между замърсяващите газове. Оказват негативно влияние дълбоко в белите дробове и причиняват епигенетични промени в клетките. Фините прахови частици са предпоставка за редица здравословни заболявания при хората, като най-уязвими са малките деца, възрастните и хората в рискови групи.

Специалистите поясняват, че размерът на изследването е с малък мащаб и с някои ограничения. Предстоят по-разширени проучвания в по-замърсени райони и градове като Пекин и Мексико

По материала работи: Велина Неделчева
Снимка: tiroz.org


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиНормативни актовеАлтернативна медицинаЛайфстайлИсторияФизиологияСъставкиХранене при...СнимкиЛеченияСпорт