Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Замърсяването на въздуха вероятно влияе на качеството на сперматозоидите

Замърсяването на въздуха вероятно влияе на качеството на сперматозоидите

Замърсяването на въздуха вероятно влияе на качеството на сперматозоидите - изображение

Нови изследвания доказват, че замърсеният въздух може да окаже пагубно влияние върху плодовитостта. Фините прахови частици, които са по-малки от 2,5 микрометъра (ФПЧ2,5), въздействат върху мъжката сперма. Ефектът е малък, но съществува като фактор, възпрепятстващ зачеването на дете.

Учени установили в лабораторни условия, че частици във въздуха, съставени от тежки метали и полициклични ароматни въглеводороди, засягат сперматозоидите на животни. 

Китайски експерти се заели да проучат влиянието на ФПЧ2,5 върху спермата и анализирали семенната течност на 6475 мъже от Тайван. Те участвали в стандартна програма за медицински прегледи между 2001 и 2014 г.

Типичният цикъл на сперматозоидите е между 40 и 100 дни, затова специалистите изследвали проби, взети през три месеца за период от две години. Учените установили значително съвпадение във времето, когато имало високи нива на прахови частици, и промяната в активността, формата и размера на мъжките полови клетки. Всяко увеличение от 5 микрограма частици на кубичен метър на въздуха е свързано с малко повече от 1% спад в пропорциите от нормална към анормална сперма.

Въпреки че въздействието върху сперматозоидите е малко, специалистите смятат, че това е важна информация за човешкото здраве. За съжаление проучването не разяснява конкретната връзка между замърсителите на въздуха и анормалните мъжки полови клетки. Също така констатацията „лоша сперма“ не означава непременно безплодие.

Все пак това изследване показва положителна корелация между концентрациите на фините прахови частици и броя на сперматозоидите.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: pmdstatic.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлЗдравни съветиНормативни актовеАлт. медицинаТестовеФизиологияСнимкиЛеченияИзследванияИсторияСоциални грижиАнкетиСпортПатология