Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Хората с определени кръвни групи са по-застрашени при замърсяване на въздуха

Хората с определени кръвни групи са по-застрашени при замърсяване на въздуха

Хората с определени кръвни групи са по-застрашени при замърсяване на въздуха - изображение

Видът на кръвната група определя дали даден човек е повече или по-малко застрашен от пораженията, които нанася замърсеният въздух. Ново изследване сочи, че вариант на АВО ген, който може да се открие само в кръвни групи А, В и АВ, предразполага към по-висок риск от сърдечен удар по време на силно замърсяване на въздуха (като смог). Хората с нулева кръвна група не са изложени на подобна опасност.

Екипът на Бари Хорн от Медицински център „Heart Institute“ в Солт Лейк Сити, САЩ, е направил тези изводи на базата на 14-годишно проучване. Специалистите наблюдавали група пациенти, които получили остър коронарен синдром. Той бил предизвикан от краткосрочно излагане на хората на високи нива на фини прахови частици с диаметър 2,5 микрона (ФПЧ 2,5) и дори по-малки.

Учените изследвали разликите между 0 кръвна група и останалите видове с техните положителни или отрицателни резус-фактори. Установили, че носителите на варианта на АВО ген, наречен rs687289 А алел, са по-предразположени към сърдечни проблеми по време на високи концентрации ФПЧ 2,5. Такъв ген имали пациентите с А, В и АВ групи.

Когато концентрацията на ФПЧ 2,5 надвиши нивото от 25 микрограма на кубичен метър въздух, опасността за хората с трите вида кръвна група се увеличава. Експертите от медицинския център преди време публикували становище, в което се казва, че всеки допълнителни 10 микрограма на кубичен метър над нормата покачват с 25% риска за притежателите на кръвни групи А, В и АВ. За тези с нулева той се повишава само с 10%.

Препоръките на учените са хората да останат на закрито, когато има замърсяването на въздуха е голямо, и да вземат лекарствата си за сърце. По този начин ще намалят опасността от сърдечни проблеми.

Резултатите от проучването са били представени на конференцията на Американската сърдечна асоциация в Анахайм, Калифорния, тази година.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: immunology.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиНормативни актовеАлт. медицинаФизиологияИсторияАнкетиСоциални грижиЛеченияСпортПатология