Начало Здравна медиа Здравни новини Македония прилага извънредни мерки срещу замърсения въздух

Македония прилага извънредни мерки срещу замърсения въздух

Македония прилага извънредни мерки срещу замърсения въздух - изображение

Македония налага спешни мерки срещу замърсения въздух, който е четири пъти над допустимите стойности и нива за безопасност. Според доклад на Световната здравна организация от тази година Скопие е сред десетте най-замърсени градове в Европа.

Правителството обяви временно безплатен обществен транспорт - влакове и автобуси в Скопие и Тетово, с цел ограничаване използването на лични автомобили. Забранени са тежкотоварните превозни средства да навлизат в центъра на града.

Част от мерките предвиждат бременни жени и възрастни хора над 60 години да бъдат извинени от работа. Забраняват се спортните събития на открито.

Спешните мерки ще бъдат в сила до намаляване нивата на замърсения въздух.

Едни от основните проблеми в столицата обаче остават емисиите от предприятия, газовете от старите автомобили и димът от печки на дърва и въглища.

Проблемът с мръсния въздух е глобален и все по-сериозен през последните години. Редица страни в света предприемат мерки в ограничаването на нехарактерните за атмосферния въздух химични, биологични или механични вещества, които нанасят вреди на живите организми, здравето на хората и околната среда.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: zaobao.com.sg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПатологияСпортСнимкиФизиологияНормативни актовеАлт. медицинаЛеченияИстория