Начало Здравна медиа Здравни новини Над 4 000 000 души в света умират заради високите нива на фини прахови частици

Над 4 000 000 души в света умират заради високите нива на фини прахови частици

Над 4 000 000 души в света умират заради високите нива на фини прахови частици - изображение

Над четири милиона души в света умират преждевременно в резултат на високите нива на фини прахови частици във въздуха. В България данните са за близо 18 000 подобни случая на година. Тревожната статистика беше представена на кръгла маса, посветена на темата и организирана от Асоциацията за закрила на пациентите.

Според експерти превенцията е изключително важен механизъм, който може да намали случаите с летален край.

Доц. д-р Христо Хинков, който оглавява Националния център по обществено здраве и анализи, заяви пред участниците, че са установени групи от заболявания, които са следствие от повишените нива на замърсеност. Става дума за рак на белия дроб, за проблеми с дихателната система и при бременност. Любопитна подробност е, че е възможно да има връзка между болестта на Алцхаймер и замърсения въздух, който дишаме.

Специалистите от центъра вече са готови с конкретни предложения за намаляването нивата на праховите частици. Част от тях включват наличието на много по-строга регулация, която може да се постигне с изработването на стандарти за емисиите и за строителството, контрол върху вредните вещества в суровините и по-голям брой станции, които осъществяват наблюдение и контрол.

Директор Хинков насочи вниманието и към проблема, който определи като твърде сериозен – нивото на азбест. Единствената лаборатория, която е в състояние да изготви подобен анализ е тази в центъра. Д-р Хинков припомни,че азбестът се е използвал масово в строителството в миналото. Той и сега се намира в старите сгради.

В края на дискусията представителите на различните институции се обединиха около идеята, че са нужни сериозни и навременни мерки, по-активна дейност на институциите, но и отговорност на всеки един от гражданите, за да има реален ефект.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: les.cahiers-developpement-durable.be

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПатологияСпортФизиологияНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения