Начало Здравна медиа Здравни новини Европейската комисия ще предложи единни стандарти за ограничаване замърсяването на въздуха в градовете

Европейската комисия ще предложи единни стандарти за ограничаване замърсяването на въздуха в градовете

Европейската комисия ще предложи единни стандарти за ограничаване замърсяването на въздуха в градовете - изображение

До края на 2017 година Европейската комисия ще предложи единни стандарти за ограничаване замърсяването на въздуха в градовете. Това съобщи заместник-председателят на комисията по Енергиен съюз Марош Шевчович.

Той уточни, че препоръките ще бъдат на база анализ за ефективно прилагане на местните данъци и такси на принципа "замърсителят плаща".

"Все повече ще стават кметовете, които ще казват: "ако искаш да шофираш в центъра на града, не може да го правиш с дизелов двигател на колата", каза още Шевчович. По думите му ще се наложи и цялостно намаляване на колите по улиците.

"До края на 2017 година ще обявим нови стандарти за вредните емисии на личните автомобили. Активно ще търсим и начини как да се насърчи използването на електрически автомобили", допълни Шевчович.

По данни на Световната здравна организация 9 на всеки 10 души от населението на Земята дишат мръсен въздух. Ежегодно мръсният въздух е причина за смъртта на 6 милиона души в световен мащаб. Според ръководителя на Управлението за обществено здраве и околна среда Мария Нейра проблемът с мръсния въздух е по-сериозен в градовете, но и в провинцията положението не е по-малко тревожно. Въздухът в бедните страни е много по-мръсен, отколкото в богатите, но практически замърсяването засяга всички държави.  

Приблизително 92 процента от населението на Земята живее на места, където замърсяването на въздуха е в значително по-високи норми от стандартите на Световната здравна организация.

Снимка: sophimania.lamula.pe

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПатологияСпортНормативни актовеФизиологияАлтернативна медицинаЛеченияИстория