Начало Здравна медиа Здравни новини Трансплантацията на Байрям е отложена, поради неизпълнени ваксини

Трансплантацията на Байрям е отложена, поради неизпълнени ваксини

Трансплантацията на Байрям е отложена, поради неизпълнени ваксини - изображение

Трансплантацията на 9-годишното момченце Байрям Али в Германия е отложена, поради липсващи ваксини. Изследвания в клиниката в Тюбинген са показали, че детето не е имунизирано срещу варицела и морбили. Това заяви проф. Йорданка Стоилова – национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести и преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

Бабата на момчето, която го придружава и ще му става донор, не е носила със себе си никакви документи за поставени имунизации на детето. Това е накарало германските специалисти да му направят на място кръвен тест, чрез който се е установило липсата на антитела срещу двете заболявания. По отсъствието или наличието на антитела от кръвен тест се установява дали човек има поставена имунизация срещу определено заболяване.

Германските лекари са имунизирали момчето, но са отложили операцията му за края на април. То трябва да изгради имунитет за варицела и морбили и тогава да се пристъпи към оперативна намеса.

Предстоящата операция ще бъде една по възстановяване на пикочния мехур и пикочните пътища, както и по присаждането на бъбрека на момчето по преценка на немските лекари. Първоначалният замисъл е бил да се извършат две интервенции, но след консилиум на германските специалисти е решено да бъде пощаден организмът на детето, независимо от сложността на операцията.

Донор на малкия Байрам ще бъде неговата баба, според положителните изследвания за съвместимост в България. Въпреки това тези изследвания бяха повторени и в германската клиника за потвърждение, обясни Пенка Георгиева, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца и председател на пациентската организация „Заедно с теб”.

Към момента момчето с поддържа на хемодиализа, която му се прави през ден.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: aiainews.com
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЗаведенияПатологияСнимкиЛеченияОрганизацииЛюбопитноНормативни актовеСпортМедицински изследванияСпециалистиЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиРецептиСоциални грижиАнкетиИнтервютаХранене при...Алтернативна медицинаОбразованиеКлинични пътекиБотаника