Начало Здравна медиа Здравни новини Малкият Байрям е опериран успешно в Германия

Малкият Байрям е опериран успешно в Германия

Малкият Байрям е опериран успешно в Германия - изображение

Малкият Байрям, който се нуждаеше от трансплантация на бъбрек, вече е опериран успешно в университетската детска клиника в Тюбинген, Германия, предаде БТВ.

Детето е в стабилно състояние и се чувства добре – говори и е весел. Намира се в интензивното отделение на детската клиника, но бабата и дядото на Байрям са били допуснати да го посетят.

Лекарите в Германия са успели да спасят пикочния мехур на 9-годишното момче.

Припомняме, че историята на Байрям предизвика бурен скандал и обществен интерес към случая. Детето трябваше да отпътува за Германия още през месец февруари със средства от Фонда за лечение на деца за трансплантация на бъбрек. Момчето не можа да замине, защото в последния момент Министерството на здравеопазването не разписаха необходимия формуляр с мотив, че подобна операция може да се извърши и в България. Обществен натиск оказа влияние на случая и все пак момчето замина за Германия на 27 март с баба си – за донор и дядо си – за придружител. Бяха предвидени 2 операции – по възстановяване на пикочния мехур и пикочните пътища, както и по присаждането на бъбрек. Поради тежестта на интервенциите обаче и състоянието на детето германските лекари са преценили, че една операция е по-практичния вариант в случая на Байрям, за да пощадят максимално организма на детето.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: btvnovinite.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниОрганизацииИсторияЗаведенияСоциални грижиЛюбопитноНормативни актовеСтатистически проучванияЗдравни съветиПатологияЛеченияСнимкиСпортМедицински изследванияСпециалистиЛайфстайлПсихологияРецептиАлтернативна медицинаИнтервютаАнкетиХранене при...ОбразованиеКлинични пътекиБотаника