Начало Здравна медиа Здравни новини Влошава се състоянието на 9-годишния Байрям

Влошава се състоянието на 9-годишния Байрям

Влошава се състоянието на 9-годишния Байрям - изображение

Влошава се състоянието на 9-годишния Байрям, който чака за трансплантация на бъбрек в Германия. Към момента се налага момчето да пътува 4 пъти до Стара Загора за хемодиализа.

Според специалистите детето има доста сериозен проблем със сърцето. То е увредено от честите процедури и високото кръвно.

От Фонда за лечение на деца потвърдиха, че 9-годишният Байрям ще бъде приет на 27 март в Университетска клиника в Тюбинген, Германия. То ще замине заедно с баба си, която ще бъде негов донор.

Според информация бабата не е била включена като пациент в системата за социална сигурност в Европейския съюз съгласно правилата за координация. Следва НЗОК да издаде коректния допълнителен документ – формуляр S2, който поема разходите на бабата за предоперативни изследвания в немската клиника. Тя обаче е с прекъснати здравноосигурителни права от февруари 2012 година, което представлява проблем за поемането на нейните разходи от Здравната каса. Тази информация не е била проверена от Фонда. Въпреки това покрай медийната гласност на случая на малкия Байрям, се е появил благодетел, който е платил всички здравни вноски. Дарителят е пожелал анонимност.

От ЦФЛД се уточнява, че не е било ясно дали бабата Селима Али е била подходящ донор за детето в този случай. От клиниката в Германия са се съгласили да върнат момчето в България, ако бабата действително се окаже неподходящ донор за трансплантация. В подобна ситуация ще се търси нов донор за момчето.

Припомняме, че на 1 март след заключенията на консилиум от специалисти министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев подписа нужния формуляр S2 за лечението на 9-годишния Байрям в чужбина.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: hiwilpharma.com


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниОрганизацииИсторияЗаведенияЛюбопитноНормативни актовеСоциални грижиЗдравни съветиСнимкиЛеченияСпортМедицински изследванияСпециалистиЛайфстайлПсихологияХранене при...РецептиАлтернативна медицинаИнтервютаАнкетиОбразованиеКлинични пътекиБотаника