Начало Здравна медиа Здравни новини Родители осъдиха Фонда за лечение на деца

Родители осъдиха Фонда за лечение на деца

Родители осъдиха Фонда за лечение на деца - изображение

Родители на дете, болно от злокачествено заболяване, осъдиха Фонда за лечение на деца. От институцията са отказали да дадат разрешение за лечение в чужбина. Молбата на майката и бащата е подадена през август 2016 г. Общественият съвет на Фонда три пъти е разглеждал случая на детето, което се нуждае от комплексно ортопедично лечение, лъчелечение и химиотерапия и автоложна трансплантация на костен мозък. От протоколите става ясно, че на всяко съвещание, на което е разискван случаят, са присъствали 2/3 от членовете, но са подписани от по-малко от половината души. Обяснението, дадено от представителите на Фонда пред съда, било, че "много трудно се събират подписите на членовете на ОС".

Фондът за лечение на деца е приел експертиза, в която пише, че лечението е възможно да се извърши и в България, макар това да противоречи на факта, че такава операция никога не е правена в страната. В документа е посочена болница, в която е възможно да се направи трансплантацията. Но не са споменати лечебни заведения, в които да се извършат другите процедури. Интересно е, че през 2015 г. фондът е дал разрешение за плащане на лечение в чужбина на дете с аналогичен случай.

Съдът се произнася, че отказът на Фонда е немотивиран и са допуснати съществени нарушения на нормативната уредба. По тези причини той отменя решението му. Сега се очаква институцията да се съобрази с решението на съда и да се произнесе отново.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: dnevnik.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниОрганизацииСоциални грижиНормативни актовеЛайфстайлТестовеСпециалистиЛюбопитноИсторияЗдравни съветиКлинични пътекиЛеченияЗаведенияСнимкиПсихологияИнтервютаДиетиГеографияАнкетиЛичностиБотаникаНаправления в медицинатаСпортРецептиХранене при...Алтернативна медицинаОбразованиеМедицински изследвания