Начало Здравна медиа Здравни новини Увеличават се здравнонеосигурените пациенти, които преминават през „Пирогов“

Увеличават се здравнонеосигурените пациенти, които преминават през „Пирогов“

Увеличават се здравнонеосигурените пациенти, които преминават през „Пирогов“ - изображение

През миналата година повече от 260 000 души са преминали през УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. От тях 12 200 били неосигурени, а данните показват, че пациентите без осигуровка, посетили болницата, са със 17% повече в сравнение с 2017 г. 

От регистрираните здравнонеосигурени болни, прегледани в лечебното заведение, на 360 се наложило да останат за лечение. Всичко това трупа финансови проблеми на „Пирогов“, тъй като от болницата нямат право да върнат пациент, а от Министерството на здравеопазването плащат само 25 лв. за болен без осигуровки, които не покриват разходите. През 2017 г. преминалите през лечебното заведение здравнонеосигурени били 9000. Проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“, коментира, че увереността и спокойствието, че в болницата всеки, нуждаещ се от спешна помощ, ще бъде прегледан, допълнително повишава хората, които искат да се лекуват там.

В лечебното заведение е въведена по-стройна организация по отношение на регистрацията на пациентите. Такъв не може да бъде прегледан, без да е вписан. Също така са направени сериозни трансформации и промени относно леглова база, окрупняване на структури, точно разпределение на отговорностите в Спешното отделение и в клиниките. Всичко това позволило дълговете на болницата да бъдат намалени с 6 млн. лв.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: news.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпециалистиНовиниЗаведенияИстория