Начало Здравна медиа Здравни новини Увеличават се случаите на рак на дебелото черво в страната

Увеличават се случаите на рак на дебелото черво в страната

Увеличават се случаите на рак на дебелото черво в страната - изображение

През последните 20 години главоломно се увеличават случаите на рак на правото и дебелото черво, заяви доц. д-р Антон Тонев от Първа клиника по хирургия към Университетска болница “Св. Марина“. Досега това е било характерно за развитите страни преди почти половин век, но сега тенденцията навлиза и в България според специалиста.

Повишаването на стресовите фактори и храненето с повече субпродукти и на крак са едни от основните причини за зачестилите случаи на рак на дебелото черво. Не са малко и хората, които чуват диагнозата злокачествено заболяване на стомашно-чревния тракт .

В световен план статистиката сочи, че най-честите оплаквания и проблеми в тази област са възпаленията и камъните в жлъчката и херниите. Първите са характерни повече за жените и това е така заради хормоналния им профил. Изсипването или разкъсването в коремната област пък е присъщо за мъжете, защото те са подложени на по-големи натоварвания.

Доц. Тонев споделя, че в Западна Европа и САЩ вече се разработва така наречената онкологична профилактика. Представлява периодично проследяване и изследване на пациентите, които ще помагат за ранното откриване и премахване на онкологичните образувания.

Сравнявайки безкръвната миниинвазивна хирургия с класическата отворена , коремният хирург дава превес на първата заради понякога по-добрите резултати и липсата на усложнения. Относно лапароскопията, той не я препоръчва в случаите, когато вече има предишни оперативни намеси, защото тогава е безсмислена и дори би могла да навреди.

Все повече се налага хирурзите да са добре обучени не само медицински, но и технологично. Модерните технологии започват да имат водеща роля в работата им, но човешкият интелект все още е водещ. Един от последните методи е робохирургията. При него специалистът дори не е при пациента, а в съседна стая и извършва операцията с роборъце.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wisegeek.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияИзследванияЛеченияБотаникаЗдравни съветиСнимкиХранене при...ФизиологияАлт. медицинаКлинични пътекиПрезентацииЛайфстайлПатологияАнкетиНормативни актове