Начало Здравна медиа Здравни новини Във ВМА прилагат нов метод при отстраняване на тумори на дебелото черво

Във ВМА прилагат нов метод при отстраняване на тумори на дебелото черво

Във ВМА прилагат нов метод при отстраняване на тумори на дебелото черво - изображение

Във ВМА от 5 месеца прилагат нов метод, който позволява да се съхранят органи, когато има тумори на дебелото черво. Той е лапароскопски и спестява извеждането на изкуствен чревен отвор на корема вместо ануса, информира 24 часа.

Хирургичният подход започва да се прилага едва преди 3 години в Барселона, засега само във Военномедицинската академия се осъществява и от април тази година досега по него са оперирани 10 пациенти, споделя проф. Венцислав Мутафчийски, врид началник на лечебното заведение.

Новият метод се прилага, когато туморите на дебелото черво са вече много ниско разположени – в ректума. Когато се действа по традиционните хирургични методи, не е възможно той да бъде запазен и тогава се налага пациентите да носят торбички за анус претер.

Най-новата процедура се извършва едновременно от два екипа с две лапароскопски апаратури. Първият работи през корема, вторият започва половин час по-късно и работи през ануса. В един момент двата екипа се засичат в корема. Операцията протича поне 3 часа. Досега направените 10 интервенции във ВМА са успешни и без усложнения. Пациентите, върху които е приложен новия метод, са на възраст между 36 и 79 години.

Проф. Мутафчийски определя предимствата на подхода като съществени. Макар че е по-радикален от досегашните лапароскопски операции на такъв вид тумори, запазва изцяло анатомията на болния. Възстановяването е бързо, защото се правят 3 дупки по 1 см на корема, кръвозагубата е минимална, както и натоварването за имунната система. За разлика от по-старите техники, хирурзите могат през цялото време да наблюдават своите действия чрез видеокамера.

Все още по света се уточняват детайлите и се експериментира по отношение на новия метод. Още няма точни и ясни критерии при кои пациенти е подходящ да бъде приложен. В Академията избират такива, при които се налага премахване на ректума и такива с тумори до стадий Т-3, където злокачествените образувания не са преминали чревната стена и не са стигнали до съседни органи.

Ако на даден пациент бъде извършена тази операция, той трябва да заплати медицинските изделия, които ще се ползват при интервенцията, тъй като здравната каса не ги поема до голяма степен. Самият комплект е еднократен и струва 3000 лв. А иначе самата операция влиза в клинична пътека за радикална мезоректална ексцизия.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: mycoastnow.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ЛюбопитноИзследванияАлт. медицинаЗдравни съветиБотаникаПатологияНовиниСнимкиЛайфстайлЛеченияИсторияСпециалистиНормативни актовеКлинични пътеки