Начало Здравна медиа Здравни новини УМБАЛ „Александровска“ получи първия в страната сертификат за акредитиран Център за лечение на затлъстяването

УМБАЛ „Александровска“ получи първия в страната сертификат за акредитиран Център за лечение на затлъстяването

УМБАЛ „Александровска“ получи първия в страната сертификат за акредитиран Център за лечение на затлъстяването - изображение

Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) одобри кандидатурата на Александровска болница за статут на акредитиран Център за лечение на затлъстяването. Това ще е първият в страната експертен център, в който ще се диагностицират, лекуват и обгрижват пациенти с наднормено тегло и затлъстяване.

EASO е федерация от професионални асоциации, в която влизат акредитирани центрове от 34 държави. За да бъдат одобрени, центровете трябва да отговарят на внимателно разработени критерии, на европейски стандарти и академични насоки. Работна група за управление на затлъстяването оценява кандидатурите.

Сред българите честотата на болестно затлъстяване е висока. По данни на ЕАSО близо 1,5 млн. нашенци са със свръхтегло. В същото време България е на едно от водещите места по затлъстяване в детска възраст сред страните от Европейския съюз. По тази причина и защото лечението на това състояние е комплексно и продължава дълго във времето, през 2016 г. се сформира екип от ендокринолог, гастроентеролог, диетолог, кардиолог, пулмолог, хирург и психолог. Експертите създадали протоколи за поведение и терапия при пациенти със затлъстяване, които са подходящи за бариатрична хирургия.

В протоколите са включени промяна на хранителни навици, поведенческа психотерапия, физическа активност, медикаменти, диетичен режим и като крайно решение бариатрична операция. В рамките на две години 150 пациенти, подходящи за такъв тип интервенция, преминали през програмата. От тях на 50-ма тя била направена, средната загуба на тегло до първата година след операцията била 51 кг, 0% смъртност и се наблюдавала ремисия на придружаващите заболявания като хипертония, диабет тип 2 и сънна апнея. Участниците били обгрижвани и проследявани, имали постоянен контакт с екипа от специалисти преди и след интервенцията, подобрили здравословното състояние и качеството си на живот.

Вследствие на резултатите от 2-годишния период на изпитване от „Александровска“ преминали към процедура по признаване на болницата за Референтен център за лечение на затлъстяването. Кандидатурата й е одобрена и към момента лечебното заведение е единственото в страната, което има сертификат за тази дейност.

Центровете на EASO имат за цел да развиват лечебно-диагностична, образователна и научноизследователска дейност, чрез която да информират обществото за последиците от затлъстяването. Също така обучават специалисти какъв подход да изберат за намаляване на теглото, фокусирайки се в профилактиката и индивидуалната стратегия към отделния пациент.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: УМБАЛ „Александровска“
Снимка: clubz.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалистиЗаведенияДиетиЛюбопитноЗдравни съветиТестовеПсихологияЛайфстайлСнимкиИнтервютаАлт. медицинаЗаболявания (МКБ)ВидеоФизиологияЛеченияОрганизацииИзследванияСпортЗдравни проблемиХранене при...Ботаника