Начало Здравна медиа Здравни новини Уролозите в Токуда направиха първата лапароскопска пиелопластика на дете у нас

Уролозите в Токуда направиха първата лапароскопска пиелопластика на дете у нас

Уролозите в Токуда направиха първата лапароскопска пиелопластика на дете у нас - изображение

За първи път у нас беше осъществена минимално инвазивна лапароскопска интервенция за пластика на бъбречното легенче на малчуган на пет годинки. Детето е с вродена хидронефроза, която до момента не е била дигностицирана. Постъпило е за лечение в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с болки в корема, където му поставят диагнозата. Заболяването се характеризира със задържане на урина в бъбрека, което е резултат от стеснението на пътя, който води урината от бъбречното легенче до пикочопроводите.

Екипът на доц. д-р Калоян Давидов осъществи операцията, която е най-ефективният алтернативен метод за лечение. Осъществява се по лапароскопски път чрез няколко малки дупчици в корема. По този начин се избягва традиционната интервенция, за която не само е необходим голям разрез, но и възстановяването е тежко.

Манипулацията изисква изключително високо ниво на хирургичните умения. При този подход се изрязва стеснението в края на бъбречното легенче, след което се осъществява пластика, която създава проходимост и не позволява на урината да се задържа. Този вид операция води до излекуване и е с над 90% успешен резултат.

Малчуганът е в много добро състояние и се възстановява бързо.

Доц. Давидов, който оглавява урологичното отделение е категоричен, че е важно хирургичните техники да бъдат колкото може по-щадящи, особено когато става дума за деца. В отделението се практикува успешно този вид урологична хирургия. През годината, която си отива, екипът на доц. Давидов осъществи няколко подобни високоспециализирани интервенции на малки дечица.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: acibademcityclinic.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиКлинични пътекиЛюбопитноЛеченияИзследванияНормативни актовеСпециалистиЗаведенияИсторияНаправления в медицинатаОрганизацииЗдравни съветиАлт. медицинаВидео