Начало Здравна медиа Здравни новини Установиха нова връзка между хипоксията и появата на тромбоза

Установиха нова връзка между хипоксията и появата на тромбоза

Установиха нова връзка между хипоксията и появата на тромбоза - изображение

Изследователи установиха как хипоксията намалява протеина S, което води до повишен риск за появата на тромбоза. За първи път проучване доказва каква е молекулярната причина, провокираща развитието на потенциални животозастрашаващи кръвни съсиреци вследствие ниска концентрация на кислород в организма.

Водещата изследванията доц. Ринку Маджумдар коментира, че хипоксията е често срещана при заболявания като алкохолизъм, рак, сърповидно-клетъчна анемия, неалкохолна мастна чернодробна болест и други. Човешкият протеин S (PS) е открит преди 40 г., но механизмът му на антикоагулантно действие е разкрит едва преди няколко години. „Знаехме, че дефицитът на PS може да се появи при хипоксия, но не и защо. С това проучване ние идентифицирахме генния регулаторен механизъм, чрез който концентрацията на кислород контролира производството на протеина“, допълва специалистката по биохимия в LSU Health New Orleans School of Medicine.

Известно е, че протеин S се произвежда предимно в черния дроб. Затова екипът от учени култивира човешки хепатокарциномни клетки при нормален кислород и при хипоксични състояния. След това измерили нивата му и открили, че нарастващата хипоксия не само намалява PS, но и задейства протеин, който я провокира. Това предполага, че последния може да регулира протеин S, което изследователите потвърждават чрез биохимични и генетични подходи при модел на мишка.

Проучването е публикувано в сп. Issue Highlights.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: umprow.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниПатологияЗдравни съветиФизиологияЛюбопитноЛеченияИзследванияКлинични пътекиОрганизацииАлт. медицинаСпортПроизводителиЛайфстайлБотаника