Начало Здравна медиа Здравни новини Център за хипербарна оксигенация ще има в УМБАЛ Бургас

Център за хипербарна оксигенация ще има в УМБАЛ Бургас

Център за хипербарна оксигенация ще има в УМБАЛ Бургас - изображение

В УМБАЛ Бургас ще има хипербарен център, който ще бъде третият в страната. Вече стартира проектът за лечение с кислород посредством барокамера след дълго чакане. Възрастни и деца ще могат да се възползват от набиращия скорост в цял свят метод за третиране на редица заболявания.

Първоначално в центъра ще има две барокамери, едната от които е със седящи места. Идеята да се създаде подобен комплекс и реализирането й е дело на д-р Георги Матев, който е първият, който прилага лечението в барокамера в Бургас върху деца с церебрални проблеми и върху хора, страдащи от заболявания вследствие от хипоксия. Пионери в лечението с кислород са специалистите от МБАЛ Варна към ВМА – София и самата Военномедицинска академия в столицата, в които са останалите два центъра, прилагащи метода. Проф. Христо Бозов от варненската болница и софийските експерти ще консултират и обучават в новоизграждащия се бургаски център.

Хипербарната оксигенация действа, като кислородът прониква в клетките под високо налягане. Продължителността на един сеанс е около 40 – 60 минути, лекарят определя колко да са те и какво да е налягането. С научни публикации в издание по Авиационна, морска и космическа медицина лекарите в УМБАЛ Бургас са защитили и доказали ефективността на лечението с кислород в барокамера. Особено добре се повлияват деца аутисти и хора с исхемичен инсулт. При децата се наблюдава подобрение в комуникативните им умения, по-лесно адаптиране към всекидневните дейности, по-спокойни са.

Други заболявания, при които лечението с кислород помага, са декомпресионна болест, отравяне с въглероден окис и цианиди, неврит на слуховия нерв, анемични състояния, след инфаркт на миокарда и след мозъчен инсулт, множествена склероза, диабетно стъпало, дискова херния, състояния след изгаряния, некротични инфекции на меките тъкани и други. Тези, които се интересуват и искат да получат повече информация, могат да се обадят на тел. 0878 501 121 на д-р Георги Матев.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: mbalburgas.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпортНовиниФизиологияЛеченияИсторияЛюбопитноАлтернативна медицинаЗдравни съветиМедицински изследванияПроизводителиЛайфстайлСнимкиПсихологияКлинични пътекиСоциални грижиОрганизацииИнтервютаНормативни актовеЗаведенияСпециалистиДиетиАнкетиГеографияЛичностиБотаникаНаправления в медицината