Начало Здравна медиа Здравни новини Устройство предсказва възможността да получите инфаркт

Устройство предсказва възможността да получите инфаркт

Устройство предсказва възможността да получите инфаркт - изображение

Устройството SensAheart може да предскаже появата на сърдечен удар. То работи като глюкомер. Кръвта на пациента се поставя върху тест лента и след пет минути крайният резултат е готов. SensAheart анализира концентрациите на тропонин и FABP3 – протеини, чиито изменения в нивата са свързани с инфаркта.

Положителният резултат, показващ висок риск от развитие на инфаркт, се отбелязва с две ленти. Появата им е знак, че пациентът спешно трябва да бъде настанен в болница, за да му се помогне. Уредът диагностицира с точност от 95%, а цената му е около 30 долара.

Новото устройство може да се използва както от кардиолози, така и от самите пациенти. От неговите възможности вече се възползват медици в Израел и в някои европейски страни. В скоро време ще се прилага и от американските лекари.

SensAheart е дело на израелската компания Novamed, а историята на създаването му е свързана лична история. Изпълнителният директор на компанията и един от авторите му д-р Емил Кац разказва, че идеята се появила и оформила в съзнанието му, след като самият той загубил близки и приятели. Те имали симптоми в продължение на няколко дни, но така и не потърсили медицинска помощ. Когато се озовали в болницата, вече било твърде късно да бъдат спасени. Емил Кац се надява, че благодарение на новото устройство това няма да се случи с други хора.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru
Снимка: novamed.co.il

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноИсторияНормативни актовеЛеченияПатологияЗдравни съветиВидеоАлт. медицинаИзследванияКлинични пътекиАнкетиБотаникаЗдравни проблемиСпорт