Начало Здравна медиа Здравни новини Работят по създаването на система за визуализация на кръвоносните съдове

Работят по създаването на система за визуализация на кръвоносните съдове

Работят по създаването на система за визуализация на кръвоносните съдове - изображение

Руски инженери от компанията „Magic View“ работят по създаването на хардуерна система за визуализация на кръвоносните съдове. Тя може да се използва за диагностика и мониторинг при венозни заболявания, по време на хирургични операции, а така също и за интравенозни инжекции.

Идеята на екипа е да конструира устройство, което ще помогне на лекарите да се ориентират по-добре в сложно преплетените кръвоносни съдове. Благодарение на очилата за виртуална реалност медиците ще могат да контролират напълно действията, които извършват върху съдовете по време на операцията.

Визуализацията на съдовете се осъществява благодарение на спектрален видеозапис като се използва източник на близко инфрачервено лъчение. Инфрачервените дължини на вълните са най-подходящи за улавяне образа на венозната структура. Причината се крие във факта, че по-дългите светлинни вълни проникват дълбоко в кожата. Светлината в близкия инфрачервен диапазон се поглъща минимално от меланина, пигмента, оцветяващ кожата, но силно се абсорбира от кръвта във вените. И това именно позволява да се различат кръвоносните съдове от тъканта около тях.

Връзката между камерата и източника на инфрачервено лъчение се осъществява чрез USB интерфейс. Изображението се проектира върху бинокулярни очила, като преди това е било обработено от програма, за да се получи по-ясна картина на венозната структура.

„Друга особеност на разработката ни е създаването на триизмерен модел на кръвоносните съдове. Той може да бъде показан както на екрана на персонален компютър или таблет, така и върху очилата за виртуална реалност. Планираме създаването на няколко версии – както миниатюрни устройства, така и големи диагностични системи, които могат да работят заедно с други медицински устройства“, обяснява генералният директор на компанията Рафаел Магерамов.

Едно от предимствата на разработката е използването на неинвазивния метод за анализ на кръвоносната система, което прави ненужни скъпите устройства. Мнението е на съдовия хирург от Московския държавен медицински университет „И. М. Сеченов“ Павел Каравайкин. Според него практическото приложение на системата за визуализация на кръвоносните съдове е нужна при лечението на разширени вени и за пункции и катетеризация на артериалните и венозните съдове.

В момента инженерите са направили експериментален модел на устройството и осъществяват финалните проучвания, които да потвърдят ефективността и възможността системата да бъде използвана ефективно.

Прототипът на апарата ще бъде готов през 2019 г.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: iz.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияНормативни актовеЛеченияЗдравни съветиХранене при...ИзследванияБотаникаСпециалисти