Учебна биоферма подпомага екологичното образование
Досега в „Слънчева градина" са преминали два пъти повече деца от предвижданото по проекта, съобщиха от основния инициатор на проекта - фондация „Биоселена". Фермата продължава да приема деца и след приключване на норвежкото финансиране. „Слънчева градина" вече работи самостоятелно и на пазарен принцип. Детските групи заплащат за посещение във фермата по 10 лева на дете. Децата са половин ден в „Слънчева градина", където заниманията им се водят от обучени специалисти, а другата половина от деня имат възможност - както бе правено и досега, да видят пловдивски забележителности.
От „Биоселена" се надяват, че фирми, бизнесмени и неправителствени организации ще подпомогнат финансово ученическите посещения във фермата. „Подарък от типа „Моят клас в „Слънчева градина" също е знак за екологична и социална отговорност, за фирмите, които го направят", казва д-р Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена".
„Слънчева градина" предоставя възможност на децата да видят откъде идва и как се прави храната на нашата трапеза, както и със собствените си ръце да засадят домати, чушки и други зеленчуци, да оберат реколтата есента и да сварят лютеница и сладко, да омесят хляб, да направят сирене и масло.
Всички деца, които са били за ден в биофермата, се връщат вкъщи уморени, но доволни, с буркан лютеница или направени от тях хляб, сирене и друг биопродукт, както и незабравими впечатления. Децата казват, че са истински щастливи да поработят в истинска ферма, а не във виртуалните си ферми в интернет.
Целта на „Слънчева градина" е да допринесе за екологичното образование и знанията на децата за устойчивото производство и биологичното земеделие. „Слънчева градина" прави връзката за децата между наученото в училището и реалното производство.
Учебните програми са подготвени с помощта на норвежки експерти с дългогодишен опит. В пролетната програма (от март до юни) децата засаждат разсад и семена от зеленчуци и билки и полагат първите грижи за растенията - поливане, окопаване, прибиране на първата реколта. През есента (октомври и ноември) децата прибират реколтата и правят лютеница, сладко, сок и сушени плодове по традиционни български рецепти.
В рамките на целогодишна програма децата правят хляб по стари рецепти, като сами смилат зърното с ръчна каменна мелница, месят тесто и пекат хляба в истинска пещ на дърва. Децата участват и във всички етапи на правенето на сирене. Със собствените си ръце децата бият и масло.
Коментари към Учебна биоферма подпомага екологичното образование