Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриха доказателство, че съвременните хора също еволюират

Учени откриха доказателство, че съвременните хора също еволюират

Учени откриха доказателство, че съвременните хора също еволюират - изображение

Биолози от Колумбийския университет в Ню Йорк установиха, че свързаните с тютюнопушенето и болестта на Алцхаймер генетични аномалии се срещат по-рядко у хора, които имат голяма продължителност на живота. На база на това откритие те заключили, че човекът продължава да еволюира, пише Дарик, цитирайки ЮПИ.

Благодарение на естествения подбор, за няколко десетилетия тези гени са намалели. Специалистите са установили това като изследвали данни за геномите на над 210 000 души от Великобритания и САЩ. Освен аномалии за Алцхаймер и тютюнопушенето, при дълголетниците рядко се срещат и генни мутации, отключващи затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, високо ниво на холестерол, астма.

Сред жените над 70-годишна възраст почти не може да се открие генът АроЕ4, свързан с болестта на Алцхаймер, а CHRNA3 е присъщ за тютюнопушенето при мъжете и той също драстично е намалял.

Джоузеф Пикрел, експерт по еволюционна генетика в Колумбийския университет, смята, че това откритие е доказателство за естествен подбор сред съвременни популации хора. Мъжете и жените с по-голяма продължителност на живота вероятно ще предадат на потомците си лишените си от аномалии гени.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: ieet.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниЛюбопитноЛайфстайлПсихологияИсторияАнкетиНаправления в медицината