Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриха как могат да спрат възпаленията в организма

Учени откриха как могат да спрат възпаленията в организма

Учени откриха как могат да спрат възпаленията в организма - изображение

Екип от учени откри нов метаболитен процес в организма, който може да спре възпаленията. Те са открили, че "итаконат" - молекула, извлечена от глюкозата - успява да спре действието на макрофагите. Макрофагите са клетките в имунната система, които са причина за голяма част от инфекциозните болести, включително артрит, сърдечни заболявания и възпалително заболяване на червата.

Учените, работещи в Училището по биохимия и имунология в Дъблин, се надяват, че тяхното откритие ще помогне в процеса на разработка на все по-необходимите нови медикаменти, които да лекуват възпалителни и инфекциозни заболявания. За целите на проучването са използвани човешки клетки и мишки, които да пресъздадат модела на жив организъм.

Професорът по биохимия, Лука О'Нийл, заедно с д-р Майк Мърфи от Университета в Кеймбридж, са автори на изследването, публикувано по-рано днес във водещото международно списание за научни открития Nature.

Професор О'Нийл каза: "Моята лаборатория изследва метаболитните промени в макрофагите през последните шест години. Смятаме, че това е най-голямото ни откритие до сега. Известно е, че макрофагите причиняват възпаленията. Сега откриваме, че те могат да бъдат принудени да създадат биохимикалът, наречен итаконат. Това действа като вид спирачка и спира действието на макрофага, облекчавайки възпалението. Този процес не е описван никога досега", заяви професор О'Нийл.

Д-р Евана Милс, която е част от екипа зад изследването обяснява по-подробно това действие. Макрофагите приемат хранителната глюкоза, която осигурява енергия в тялото. За изненада на учените те я превръщат в италианова киселина, която блокира възпалителните процеси и предпазва мишките от летално възпаление, което може да възникне по време на инфекцията.

По думите на Дилан Райън екипът установява още, че итаконатът може директно да модифицира множество важни за инфекциозния процес протеини. Тази съществена химична реакция, отговорна за антивъзпалителния процес, не е описвана никога до сега.

Откритието излиза на предна линия в полето, изследващо причините за възпаленията, а проф. О'Нийл и неговите сътрудници сега изследват значението му за появата и развитието на възпалителни и инфекциозни заболявания. Те също така искат да проучат дали резултатите могат да бъдат използвани в усилията за разработване на нови противовъзпалителни лекарства.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: ciencedaily.com, nature.com
Снимка: http://coachmikeblogs.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

МикробиологияПатологияЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаЛюбопитноНовиниИзследванияПсихологияБотаникаСпортКлинични пътекиХранене при...ЛеченияФизиологияИсторияЛайфстайл