Начало Здравна медиа Здравни новини Учени разработват ваксина, която да противодейства на действието на хероина и синтетичната дрога

Учени разработват ваксина, която да противодейства на действието на хероина и синтетичната дрога

Учени разработват ваксина, която да противодейства на действието на хероина и синтетичната дрога - изображение

Американски изследователи разработват ваксина, която да неутрализира ефектите от хероина и синтетичните наркотици, съдържащи опиоида фентанил. Учените таят надежда, че тя ще попречи хората да се пристрастяват към дрогата и че ще предотвратява изпадането в свръхдоза, пише Обекти, цитирайки Science Alert .

Само в САЩ през последната година смъртните случаи след свръхдоза са близо 60 000. С оглед увеличаване употребата на синтетични наркотици експертите поглеждат с надежда към разработването на подобна ваксина, която да предпазва мозъка от влиянието на химическите вещества в дрогата.

Химикът Ким Янда от изследователския институт „Скрипс“, Калифорния, коментира, че някои от изкуствено създадените наркотици имат 100 пъти по-силно въздействие, отколкото хероина. Затова нуждата от ефективно средство за справяне с влиянието на дрогата върху мозъка и тялото са належащи според учените.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: healthcaredailyonline.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниПсихологияИсторияЛайфстайлЛеченияСнимкиВидеоСоциални грижиАнкетиАлт. медицинаЗдравни съветиТестове