Начало Здравна медиа Здравни новини Учени създадоха изкуствена кръв

Учени създадоха изкуствена кръв

Учени създадоха изкуствена кръв - изображение

Изследователи от университета в Бристол и Органът "Кръв и трансплантации" към Министерството на здравеопазването на Великобритания са открили технология, по която може да се създаде изкуствена кръв.

Преди време също са правени опити за създаване на изкуствена кръв на базата на донорски стволови клетки, но тези опити са останали неуспешни. По този метод са създадени около 50 000 клетки наведнъж, но това е изключително малко и недостатъчно като количество за преливане.

"Предишните подходи за производство на червени кръвни клетки са се позовавали на различни източници на стволови клетки, които произвеждат на момента много ограничени количества", коментира д-р Ян Фрейд от изследователите.

Екипът от Бристол са успели да разработят възпроизводима технология, която позволява производството на "безсмъртни" еритроидни клетъчни линии от стволови клетки, делящи се безкрайно. Тези червени клетки могат да се култивират неопределен период от време. Това позволява производството на по-голямо количество, преди да се диференцират в зрели червени кръвни клетки.

Новооткритието може да произвежда изключително голямо количество червени кръвни клетки. Учените са установили, че хванати в ранен етап от развитието си, стволовите клетки могат да се разделят за създаването на неогранинчен брой червени кръвни клетки. Специалистите съобщават за вече създадени литри кръв на базата на новата технология. Според тях този вариант има голямо предимства пред кръводаряването поради намаляване риска от предаване на инфекциозни заболявания.

Нуждата от кръв нараства постоянно. Близо 600 души на ден в България се нуждаят от кръвопреливане. За сравнение 30 души в САЩ се нуждаят от кръв всяка минута. Това е огромно количество кръв и изключителен проблем за медицината. Малко хора даряват, а много се нуждаят. Това е една от главните причини учените да търсят други алтернативи и варианти.

Специалистите поясняват, че новата технология никак не е евтина. Вероятността е да се използва в началото, като от нея ще се възползват предимно хора с редки кръвни групи.

Министерството на здравеопазването на Великобритания обаче не възнамерява да замени или преустанови конвенционалното кръводаряване.

Учените са обнадеждени, че при преминаване успешно на клиничните изследвания, изкуствено създадената кръв ще бъде безопасен източник за преливане особено на хора с редки кръвни групи, както и на места, където доставките на кръв са опасни и труднодостъпни.

Изследването е публикувано в Nature Communications.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: LatestNewsNetwork.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ЛюбопитноМедицински изследванияСнимкиНаправления в медицинатаАлтернативна медицинаНовиниИсторияЗдравни съветиЛайфстайлОрганизацииНормативни актовеФизиологияЛеченияДиетиСпециалистиБотаникаСпортЗаведенияКлинични пътеки