Начало Здравна медиа Здравни новини Учени успешно прилагат генна терапия срещу ХИВ вируса

Учени успешно прилагат генна терапия срещу ХИВ вируса

Учени успешно прилагат генна терапия срещу ХИВ вируса - изображение

Учени успяха да редактират гени, които успешно се противопоставят на ХИВ при пациент, заразен с вируса. Повече от 10 години Мат Чапъл се лекува с най-силните лекарства, които не контролирали докрай инфекцията. Благодарение на приложения от специалисти метод сега тялото му само се справя с нея.

Експертите обработили негови кръвни клетки през 2014 г., отстранявайки ген, и така редактирани ги върнали в тялото на Чапъл. По този начин те станали резистентни към ХИВ и вече три години и половина той не приема никакви медикаменти. През това време вирусът бил под контрол, въпреки че миналата година се наложило да премине през сериозно лечение вследствие на раково заболяване.

Мат Чапъл е късметлия, защото е един от малцината от 100-те пациенти, които успели да спрат лекарствата в резултат на прилагането на експеримента. Останалите все още се нуждаят от медикаментите, за да контролират вируса.

Учените се опитват да усъвършенстват редактирането на гени, за да могат да подобрят лечението на ХИВ и СПИН. Генните технологии напредват в своето развитие все повече, но д-р Антъни Фаучи не смята, че те ще станат масово използваеми, защото милиони хора се справят добре със съществуващите лечения. Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести е на мнение, че новият метод може да помогне на онези, които не могат лесно да контролират вируса и трябва да използват този потенциал.

Известен е само един случай на излекуван от ХИВ инфекция. Преди 10 години на пациент била извършена клетъчна трансплантация с материал от донор с естествен имунитет към вируса. Но това е твърде рискова и непрактична за широка употреба процедура. Затова учените се опитват да създадат подобен имунитет, като променят някои от клетките на пациента. Специалистите използват т. нар. нуклеаза цинков пръст, чрез която се разрязва ДНК на точното място. По този начин ХИВ вирусът не може да навлезе.

В Кливландския университет „Кейс Уестърн Ризърв“ един учен опитва да редактира гени, като деактивира този, който позволява навлизането на ХИВ вируса. Но заедно с прилагането на процедурата, пациентите, на които ще бъде осъществена, ще приемат силните антивирусни лекарства в продължение на 1 година преди да ги спрат.

Надеждата е, че медикаментите заедно с променените клетки ще отслабят вируса и ще намалят наличието му до точка, в която тялото ще може да контролира заболяването само, както се случва при Чапъл.
Специалисти от Университета в Пенсилвания се опитват да обхванат процеса двупосочно. Освен че премахват гена, вкарващ в организма ХИВ вируса, те добавят ген, който да помогне на Т-клетките да го разпознаят и убият. Това е така наречената CAR-T терапия, която е одобрена за лечение на рак.

Ръководителят на изследването Джеймс Райли е окуражен от резултатите при някои пациенти. При тях ХИВ вирусът е спрял своето развитие, макар че близо година не са приемали лекарства. Лекарят на Мат Чапъл се надява, че именно такъв е случаят с пациента му. Въпреки че се справя добре, при него започват да се появяват признаци, че имунната му система отслабва. Заразеният с ХИВ американец е оптимист и смята, че генната терапия в крайна сметка ще осигури дългосрочно решение на проблема.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: abcnews.go.com
Снимка: kinja-img.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниТестовеИнтервютаАлт. медицинаИсторияЛюбопитноЛеченияЗдравни проблемиБотаникаЛайфстайлНормативни актовеИзследванияНаправления в медицинатаСнимки