Начало Здравна медиа Здравни новини Учени успешно се борят с поликистозни бъбреци с отрова от зелена мамба

Учени успешно се борят с поликистозни бъбреци с отрова от зелена мамба

Учени успешно се борят с поликистозни бъбреци с отрова от зелена мамба - изображение

Пептид в отровата на зелената мамба помага при поликистоза на бъбреците. Това твърдят учени, които са тествали теорията си върху мишки с подобен проблем. Заболяването представлява поява на кисти по отделителните органи, които се пълнят с течност и ги увреждат, като може да се стигне до бъбречна недостатъчност.

Специалистите са приложили пептида на гризачите и резултатът показал намаляване на кистите с 47%. От отровата на зелената мамба те извлекли така наречения мамбакуаритин 1, който е известен като блокировач на клетъчните рецептори.

Учените следели и дали няма да има някакви странични ефекти върху мишките, но всички, третирани с пептида, подобрили бъбречната си функция и нямали странични поражения. Веществото блокира вазопресиновите рецептори по същия начин, както лекарствата, които са предназначени да облекчават заболяването.

Предстоят изследвания дали отровата от зелена мамба ще влияе така и на хора с поликистозни бъбреци и дали е безопасно за тях. Също така се планира да се провери дали пептидът може да оказва влияние и при други болести.

Поликистозата на бъбреците е генетично заболяване. То е нелечимо и се третира с медикаменти – вазопресинови антагонисти. Те блокират образуването на кистите, но имат и много странични ефекти, сред които увреждане на черния дроб.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: southcoastherald.co.za

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиЗдравни проблемиАлт. медицинаЛеченияЛайфстайлПсихологияИсторияХранене при...СнимкиОткритияРецептиСпециалистиКлинични пътекиВидеоДиетиФизиологияПатологияОрганизацииНаучни публикацииИзследванияЗаведенияНормативни актове