Начало Здравна медиа Здравни новини Синдромът на поликистозните яйчници вероятно възниква още в утробата

Синдромът на поликистозните яйчници вероятно възниква още в утробата

Синдромът на поликистозните яйчници вероятно възниква още в утробата - изображение

Синдромът на поликистозните яйчници е често срещан и може да бъде основна причина за безплодие при жените в световен мащаб. Независимо от дългогодишните проучвания как възниква той, никой няма категоричен отговор. Изследователите са приели, че състоянието започва в яйчниците, но най-новите научни разработки откриха доказателства, че е вероятно действието да започва още в мозъка.

Ново изследване постига баланс между двете теории, което подсказва, че пътят за възникването на Синдром на поликистозните яйчници (PCOS) може да бъде положен преди момичето да се роди.

Екип от учени от университета във френския град Лил достигнал до изводите, че PCOS се развива, когато хормонът, произвеждан от яйчниците, взаимодейства с набор от неврони в мозъка на майката. Това взаимно влияние може да предизвика каскаден ефект, нарушавайки ензимите в плацентата и в крайна сметка причинява симптомите на синдрома в потомството. Като се има предвид, че поликистозните яйчници са тенденция в някои семейства, това обяснение би имало сериозен смисъл.

Синдромът е набор от признаци, свързани с хормоналния дисбаланс, който още няма универсална дефиниция. Жените в това състояние може да наддават на килограми, да имат големи кисти на яйчниците, акне, окосмяване по лицето, тежки депресивни периоди или нарушена овулация. Диагностицирането може да отнеме години, а след като се установи наличието на синдрома, възможностите за лечение са сериозно ограничени. Те обикновено включват хормонални лекарства, които се предписват да облекчат симптомите. В дългосрочен план подобна терапия може да доведе до метаболитни нарушения като диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и дори безплодие.

Последните изследвания на учените са съсредоточени върху антимюлеровия хормон (АМН), който се произвежда от фоликули, разположени от външната страна на яйчника. Предишни проучвания сочат, че той може да взаимодейства с невроните в мозъка, които предизвикват хипофизната жлеза да освободи лутеинизиращ хормон (LH). Същият този хормон провокира в определено време от месеца овулацията.

Жените със Синдром на поликистозните яйчници обаче имат постоянно високи нива на LH, което възпрепятства овулацията и повишава освобождаването на тестостерон. За да проучат ролята на антимюлеровия хормон, учените анализирали кръвните проби на четири групи жени през второто тримесечие на бременността. В групите били включени дами, страдащи от затлъстяване и такива без, както и с PCOS и без.

Екипът от изследователи установил за своя изненада, че жените, които нямат затлъстяване, но имат поликистозни яйчници, са с нива на антимюлеров хормон, които са около два до три пъти по-високи от тези при представителките на нежния пол в другите групи.

Следващият етап от проучването бил специалистите да разберат как тези високи нива на хормона могат да засегнат потомството, но при мишки. Те инжектирали бременни гризачи с антимюлеров хормон и по този начин имитирали хормоналния дисбаланс, който установили при жените с PCOS. Резултатът показал, че следващото поколение животни развило симптоми, които били много подобни на Синдрома на поликистозните яйчници, характеризиращи се с високи равнища на тестостерон и нарушена овулация.

Учените смятат, че това се дължи на влиянието на прекалено високите нива на антимюлеровия хормон, който потиска ензима ароматаза. Последният помага за превръщането на тестостерона в естроген. Ако тази трансформация не е достатъчно ефективна, плодът в утробата може да бъде изложен на въздействието на мъжкия полов хормон повече от нормалното и може да доведе до хормонални промени в бъдеще.

Изследователите трябва да продължат да работят върху тази хипотеза, за да разберат дали това, което се наблюдава при мишките, наистина се случва и при жените. За момента има ключово несъответствие между човешките модели и тези при гризачите. Човешките плаценти съдържат много повече ароматаза, което означава, че тестостеронът по-трудно преодолява ензимната активност. Независимо от това повечето учени са съгласни, че нивата на мъжкия хормон, които са пряко засегнати от антимюлеровия хормон, играят ключова роля в развитието на Синдрома на поликистозните яйчници.

Предстои специалистите да проучат как потомството е засегнато, когато хормоните като тестостерона се регулират по време на бременността.

Изследването е публикувано в Nature Medicine.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: invitra.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЗдравни проблемиЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияНовиниБотаникаХранене при...АнатомияФизиологияЛайфстайлСпециалистиИзследвания