Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Възпаление на яйчниците и на пикочния мехур

Възпаление на яйчниците и на пикочния мехур

Възпаление на яйчниците и на пикочния мехур - изображение

  Ако не се лекуват, възпалените яйчници могат да доведат до сериозни последствия и дори да предизвикат стерилитет, предупреждава д-р Славица Василевич, гинеколог.

  Възпаленията на яйчниците и пикочния мехур, към които са склонни жените, зачестяват през зимните месеци заради студеното време и резките преходи от топло към студено и обратно. Рискът от заболяването е по-висок при младите жени, които, дори при много ниски температури, се обличат неподходящо и не пазят кръста и корема си.

  От тези лоши навици трябва да се откажат момичетата и жените, които са податливи на възпаления, защото има жени, които никога не получават инфекции и такива, при които възпаленията често рецидивират - посочва д-р Славица Василевич, специалист по акушерство и гинекология.

  Тя отбелязва, че най-голям риск от възпаление съществува при жените в репродуктивна възраст, защото инфекция може да се получи и в следствие на полов контакт. Възпаленията са по-чести след раждане, спонтанен или предизвикан аборт, както и след гинекологични манипулации и такива в областта на корема.

  Възпалението на яйчниците се лекува с антибиотици

  Възпалението на яйчника започва с болка, обикновено двустранна, в долната част на корема. Болката може да бъде лека, но обикновено е остра и обхваща дори горната част на бедрата.

  Понякога болката се разпростира към кръста, а възпалението може да започне със силни пробождания в областта на единия или на двата яйчника. То може да се прояви и с висока температура, припомня д-р Василевиц.

  При такива симптоми, задължително трябва да се отиде на гинекологичен преглед, а по преценка на лекаря и на ехографско изследване, за да се постави диагноза и да се започне терапия.

  Възпалението на яйчника се лекува с антибиотици, които се пият от седем до десет дни. Обикновено се препоръчват вагинални свещички, за да се избегне появата на гъбички. Два до три дни след началото на терапията, възпалението утихва, а пациентката започва да се чувства по-добре, но антибиотичното лечение не трябва да се прекратява, докато не се приемат всички предписани дози. Ако предписаното антибиотично лечение не даде резултат в рамките на два-три дни, трябва отново да се отиде на лекар, казва д-р Василевич и уточнява, че в такива случаи се прибягва до лечение с инжекции. Тя набляга на това, че възпалението на яйчниците трябва да се приема много сериозно и задължително да бъде лекувано, защото нелекуваната инфекция може да стане хронична и да доведе до запушване на яйцепроводите и дори до стерилитет. Освен това, д-р Василевич съветва жените да избягват сексуални контакти, докато трае възпалението.

  Овулация или възпаление

  Д-р Василевич отбелязва, че понякога по време на овулация и непосредствено след това жените усещат болка в областта на яйчниците и се заблуждават, че става въпрос за инфекция.

  Болката по време на овулация е силна и отшумява в рамките на едно денонощие. В случай на по-продължителни болезнени усещания може да се усъмните за възпаление на яйчника и да потърсите лекарска помощ.


  Ешерихия коли - първи причинител на възпалението на пикочния мехур

  Същите съвети се отнасят и за възпалението на пикочния мехур, което също твърде често се проявява при жените, най-вече защото пикочният канал на дамите е твърде къс и изходното му отверстие се намира в непосредствена близост до аналния и вагиналния отвор, откъдето патогенните микроорганизми могат да достигнат лесно и да предизвикат възпаление. Освен това, посочва д-р Василевич, каналът лесно може да се раздразни и при непротектиран сексуален контакт.

  Циститът и съответно възпалението на пикочния мехур се причиняват най-често от бактерии и преди всичко от Ешерихия коли. Много рядко причинителят са стафилококи и ентерококи, а в единични случаи полово предавани микроорганизми.

  Д-р Василевич посочва, че за възпаление на пикочния мехур, може да се усъмните при често и болезнено уриниране и парене след уриниране. Когато възпалението е силно, в урината могат да се появят капки кръв, което не бива да ви притеснява. Това се случва, защото пикочните пътища са къси и изходното отверстие се раздразва лесно.

  Ако симптомите не са силно изразени, можете да приемате билков чай против инфекция на пикочните пътища и поне два литра топли негазирани течности дневно, които ще спомогнат по-честото уриниране и изхвърляне на бактериите. Ако симптомите не отшумяват, е нужно да се направи консултация със специалист, който да предпише подходящ антибиотик за лечение на бактериалната инфекция.

Превод: Деница Пеева

 

Още по темата:

3.5, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияАлт. медицинаЛеченияБотаникаЛюбопитноПатологияЗдравни съветиАнатомияНовиниХранене при...Здравни проблемиФизиологияЛайфстайлСпециалистиКлинични пътекиИсторияСнимкиМикробиологияЗаболявания (МКБ)ПсихологияСпорт