Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Жените с поликистозни яйчници често раждат деца с аутизъм

Жените с поликистозни яйчници често раждат деца с аутизъм

Жените с поликистозни яйчници често раждат деца с аутизъм - изображение

Ново научно изследване показа връзката между поликистозните яйчници при жените и риска от развитие на аутизъм при децата им. От резултатите става ясно, че въздействието на половите хормони в най-ранния етап от развитието на плода са изключително рисков фактор за възникване на аутизъм и при двата пола.

Проучването е направено от шведски учени от Каролинския институт в Стокхолм.

Това изследване за първи път доказва връзката между майчиния синдром на поликистозните яйчници и разстройствата от аутистичния спектър при децата. Тези разстройства се отличават с нарушения в социалните отношения и говорните навици, както и с повтарящите се стереотипи в поведението.

Причините за разстройствата от аутистичния спектър все още не са изяснени от науката, но редица доказателства сочат, че за развитието им спомагат определени полови хормони в най-ранния етап от човешкия живот.

Тези хормони се наричат андрогени и отговарят за развитието на мъжките признаци. Те оказват влияние и върху развитието на мозъка и централната нервна система.

От поликистозни яйчници страдат от 5 до 15 на 100 от жените в детеродна възраст. Поликистозата е едно от най-разпространените ендкринни нарушения.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни проблемиЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияБотаникаПсихологияИсторияХранене при...ЛайфстайлНормативни актовеОрганизацииСоциални грижиКлинични пътекиФизиологияСпециалистиСнимкиВидеоАнатомияЗаведенияСпортИнтервютаИзследвания