Вещество в цитрусовите плодове предотвратява развитието на бъбречна поликистоза

Учени от Университета в Лондон, Великобритания, откриха способността на вещество, което се съдържа в цитрусовите плодове, да блокира образуването на кисти в бъбреците и да предотвратява бъбречна поликистоза.
Откритият нарингенин - флавоноид, който се намира в големи дози в грейпфрути, нектарини и други цитруси, намалява опасността от бъбречна недостатъчност, бъбречна артериална хипертония.
Предотвратява необходимостта за бъбречна заместителна терапия при пациенти с бъбречна поликистоза чрез премахване кистозни формации.
Британските учени смятат, че резултатите от новите научни изследвания могат да послужат за основа на разработката на ново лечение на пациенти с бъбречна поликистоза.
Откритието е от особена значимост, тъй като по данни на Националната фондация на бъбречните заболявания в САЩ, над 600 000 души само в Щатите, страдат от поликистоза на бъбреците. Това поставя тази патология на първо място сред най-честите животозастрашаващи генетични заболявания.
Ако един от родителите има бъбречна поликистоза, то вероятността и детето да се разболее е 50%, сочат данните.
При експерименталните изследвания, учените са идентифицирали в цитрусовите плодове веществото нарингенин, което се открива в най-големи количества в кората на грейпфрута и в самия плод.
Откритието на учените е важна стъпка към разбирането на механизмите за наблюдение на развитието на бъбречните заболявания и може да предотврати кистозна дегенерация на бъбречния паренхим.
Учените планират да проведат допълнителни проучвания за ефектите на нарингенин на молекулярно ниво. Получените резултати позволяват да се помисли и проучи повече и функцията на протеин PKD2, като регулатор на растежа на клетките.
Коментари към Вещество в цитрусовите плодове предотвратява развитието на бъбречна поликистоза