Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Горещата вана намалява симптомите при синдрома на поликистозните яйчници

Горещата вана намалява симптомите при синдрома на поликистозните яйчници

Горещата вана намалява симптомите при синдрома на поликистозните яйчници - изображение

Наскоро изследователи откриха нов лек срещу Синдрома на поликистозните ячници. Жените, страдащи от един от най-често срещаните хормонални проблеми, могат да имат шанс да се преборят с него, ако няколко пъти в седмицата се накисват в гореща вана.

Учени приложили своята теория върху 6 дами, като наблюдавали едновременно как термотерапията влияе както на състоянията, които поликистозните яйчници предизвикват, така и върху промените в мастната тъкан. Участничките били със затлъстяване и страдали от синдрома. Те престоявали 1 час три-четири пъти седмично в гореща вода в продължение на близо два месеца.

Специалистите установили, че методът подобрява сърдечносъдовото здраве на жените, влияе благоприятно на промените в мастната тъкан и намалява риска от диабет и други метаболитни нарушения. Той е особено полезен за дами с наднормено тегло, които трудно отслабват заради дисбаланса в хормоните и заради трудностите при разграждането на инсулина в тялото. Специалистите забелязали, че възпалението и дисфункцията в мастните тъкани намаляват с помощта на температурата на водата.

Резултатите от проучването също показали, че до края на експеримента се понижила инсулиновата резистентност в мастните тъкани, което означава, че намалял рискът от диабет. Кръвното налягане и сърдечната честота на доброволките също се подобрили. Някои от жените съобщили за нормализиране на менструалния цикъл, след като прилагали метода на горещата вана. Това води до заключението, че топлината помага за смекчаване на някои от основните физиологични процеси, съпровождащи Синдрома на поликистозните яйчници.

С това изследване учените за първи път проверяват дали горещата вана влияе върху мастните тъкани. Те оприличават терапията с аеробно упражнение, което въздейства върху кръвообращението на човека. Специалистите се изненадали, че участничките, които само за месец прилагали стоенето в топлата вода имали подобрения в състоянието си. Тези, които го практикували в продължение на два месеца, съобщили за най-много ползи.

Смята се, че повече от 50% от страдащите от синдрома вероятно ще развият предиабет или диабет преди 40-годишна възраст. Рискът от сърдечен удар сред тях е от 4 до 7 пъти по-висок в сравнение с жените, които нямат поликистозни яйчници.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: imgur.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЗдравни проблемиАлт. медицинаЛюбопитноЛеченияБотаникаХранене при...АнатомияЛайфстайлФизиологияСпециалистиИзследванияСнимкиСпорт