Начало Здравна медиа Здравни новини Специалисти от „Майчин дом“ отстраниха 55-килограмов тумор от пациентка

Специалисти от „Майчин дом“ отстраниха 55-килограмов тумор от пациентка

Специалисти от „Майчин дом“ отстраниха 55-килограмов тумор от пациентка - изображение

Хирурзи от „Майчин дом“ отстраниха 55-килограмов тумор от тялото на възрастна пациентка. Близките на 65-годишната жена я довели на преглед в лечебното заведение, тъй като силно подутият й корем не й позволявал да се движи сама. Специалистите казват, че това е изключително рядък случай, в медицинските издания се споменавали само два подобни в света.

Пациентката споделила, че от 2010 г. започнало нарастването на корема й, но в последните години той значително затруднявал придвижването й и изпълнението на всекидневните й занимания. При прегледа специалистите установили огромно туморно образувание на яйчника, прирастнало към предната коремна стена. Екипът, състоящ се от д-р Алън Начев, д-р Светослав Йоров, д-р Весела Карамишева и д-р Николай Гешев, премахнал повече от 48 л течност и отстранил изцяло туморната формация. Хистологичните изследвания показали, че карциномът на яйчника е злокачествен.

Операцията на жената продължила няколко часа, а периодът след нея също се оказал доста тежък. Наложили се редица реанимационни процедури, които били провокирани от създалата се промяна в наляганията в организма на пациентката след махането на огромния тумор. Екипът на завеждащия реанимацията на „Майчин дом“ проф. Силви Георгиев спасява живота на възрастната жена.

Ракът на яйчниците е сред често срещаните, но в същото време благодарение на добрата диагностика не се срещат подобни случаи. Затова този на 65-годишната пациентка е изключителна рядкост. Тя е изписана в стабилно състояние.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: bgnes.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАлт. медицинаИзследванияАнатомияЗдравни съветиХранене при...Здравни проблемиЛюбопитноЛайфстайлФизиологияСпециалистиБотаникаЛеченияПатологияСнимкиИнтервютаИсторияНормативни актовеКлинични пътеки