Начало Здравна медиа Здравни новини Учени успяха да разшифроват структурата на молекулата, отговаряща за гъвкавостта на живите тъкани

Учени успяха да разшифроват структурата на молекулата, отговаряща за гъвкавостта на живите тъкани

Учени успяха да разшифроват структурата на молекулата, отговаряща за гъвкавостта на живите тъкани - изображение

Способността на живите тъкани да се разширяват, разпъват, свиват и огъват се дължи на протеинова молекула, наречена тропоеластин. За първи път изследователи успяха да разкодират молекулярната й структура, както и какво може да се обърка в нея, за да се породят различни генетични заболявания.

Забележително е, че тропоеластинът може да се разтегли до 8 пъти повече от собствената си дължина и винаги се връща обратно до първоначалния си размер. Той е прекурсорната (първична, изходна) молекула на еластина, която заедно със структурите, наречени микрофибрили, е ключът към гъвкавостта на тъкани като кожа, бели дробове и кръвоносни съдове.

Молекулата на тропоеластина е много сложна, съставена е от 698 аминокиселини в последователност и изпълнена с разбъркани участъци. Поради тази причина разкриването на нейната структура е голямо предизвикателство за учените. За да разберат тайните й, международен екип от изследователи използвал комбинация от молекулярно моделиране и експериментално наблюдение, за да изградят атом по атом структурната картина на молекулата. „Традиционните методи за характеризиране са недостатъчни за декодирането й, защото тя е много огромна, хаотична и динамична“, казва Анна Тараканова от екипа.

Проучването показало как някои различни, причиняващи заболявания мутации в един ген, който контролира образуването на тропоеластин, променят твърдостта и динамичните реакции на молекулата. Откритието може да помогне при проектирането на лечения или при противодействието на подобни състояния.

В допълнение към придаването на еластичност молекулата играе ключова роля в клетъчната сигнализация и в клетъчната адхезия, засягайки процесите, които се задвижват от взаимодействия със специфични последователности в молекулата. Също така изследването разглежда характерни промени в молекулата на тропоеластина, причинени от мутации, които са свързани с такива заболявания като кутис лакса например, при които кожата няма еластичност и виси свободно.

Учените са на мнение, че разшифроването на структурата на молекулата е важно не само за контекста на заболяванията, но и може да позволи да се приложат знанията за този биоматериал в синтетични полимери. Те могат да бъдат проектирани да отговарят на определени инженерни потребности.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: pnas.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпортЗдравни съветиНовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияЛеченияНаправления в медицината