Начало Здравна медиа Здравни новини Учени установиха защо възниква речевата апраксия при децата

Учени установиха защо възниква речевата апраксия при децата

Учени установиха защо възниква речевата апраксия при децата - изображение

Международно проучване, проведено от учени от Murdoch Children's Research Institute, направи пробив в идентифицирането на потенциалната причина за най-тежкото детско затруднение в речта - речевата апраксия.

Едно от 1000 деца страда от това състояние, но подценяването на произхода на това инвалидизиращо говорно разстройство до този момент не позволява да бъде открита причината. Екип от изследователи, ръководен от проф. Анжела Морган от университета в Мелбърн, установи аномалии в ключов път в мозъка, свързан с речта.

Проф. Морган обяснява, че децата с речева апраксия не успяват да се научат да говорят ясно и да комбинират правилно звуците, последователността и времето на изказа им също е засегнат. "Хората се мъчат да разберат какво казват, което има сериозни негативни дългосрочни последици върху способността на децата да формират социални отношения, самочувствие, академични постижения и качество на живот", казва проф. Морган.

При търсенето на първопричината изследователите забелязали, че ядрено-магнитният резонанс не показва аномалии, но при използването на много сложно сканиране, което позволява анализ на мозъчната трактография, която измерва целостта на мозъчните пътища, открили нередността.

Учените изследвали мозъците на 7 члена на семейство с речева апраксия и открили, че в ключовия мозъчен тракт за речта са налице основни различия - дорзален (гръбен) езиков поток. Новооткритата вариация в мозъчната пътека е от решаващо значение за това как хората слушат и след това възпроизвеждат речта.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: vernatunchurch.am

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниБотаникаЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиАлт. медицинаСпециалистиЛечения