Начало Здравна медиа Здравни новини Учени установиха причината за появата на Синдрома на Турет

Учени установиха причината за появата на Синдрома на Турет

Учени установиха причината за появата на Синдрома на Турет - изображение

Международен екип от изследователи идентифицира генетичните характеристики, които повишават риска от развиване на Синдрома на Турет, съобщават от Московския институт за физика и технологии. Учените са открили голяма адаптация на гените NRXN1 и CNTN6 при хора, страдащи от заболяването.

Учените анализирали генетичните данни на 2434 души със синдрома и на 4093 здрави хора. Специалистите открили, че при болните от Турет именно в гените NRXN1 и CNTN6 се наблюдава удвояване на някои области и „загуба“ на други. Протеините, кодирани в тях, участват в процесите на клетъчно сливане в нервната система.

Промените, засягащи NRXN1, са били обект на изследване, но в разработки, посветени на други психични заболявания като шизофренията. Сега със сигурност може да се каже, че тази аномалия увеличава риска от поява на синдрома. Дублирането на CNTN6 за първи път се свързва със Синдрома на Турет, въпреки че са наблюдавани промени в този ген при случаи от аутистичния спектър.

Синдромът на Турет е нарушение на централната нервна система, при което пациентът проявява двигателни и вербални тикове. Страдащите от него извършват неконтролируеми движения, псуват, плюят и подобни. Той се среща при 0,3-0,9% от населението, като при наследниците на болни от синдрома вероятността болестта да се развие е 60 пъти по-голяма. Досега не са били известни гените, които предизвикват появата на заболяването. 

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: tass.ru
Снимка: 7tv.de

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСпортНовиниХранене при...История