Начало Здравна медиа Здравни новини Френските здравни власти установиха опасни химикали в бебешки памперси

Френските здравни власти установиха опасни химикали в бебешки памперси

Френските здравни власти установиха опасни химикали в бебешки памперси - изображение

От Националната френска здравна агенция съобщиха, че открили химикали в бебешки пелени, които са над нивата на безопасност. При тестовете са установени потенциално опасни вещества, включително и глифозат, който се използва в борбата с плевелите. В доклада на агенцията се споменават още два вида парфюма, ароматни въглеводороди, диоксини и фурани.

Съвместно изявление на министрите на здравеопазването, околната среда и финансите призовава производителите да предприемат съответни мерки в рамките на следващите 15 дни. Френският здравен министър Агнес Бузин успокоява, че няма сериозен или непосредствен риск за здравето на бебетата.
Изследвани са няколко различни марки пелени за еднократна употреба, които могат да се открият на френския пазар. В доклада не се споменават марките, съобщава се само, че става въпрос за представител на местния пазар. Някои марки памперси, предлагани в страната, са в търговската мрежа и на други държави.

От агенцията предупреждават, че опасните химикали в пелените биха могли да преминат чрез урината например и да осъществят продължителен контакт с кожата на бебетата. Други, като парфюми, които са добавени преднамерено, могат да доведат до кожни алергии. Останалите вещества вероятно са попаднали чрез замърсени материали или са част от производствения процес.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: bbc.com
Снимка: pixabay.com

2.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиИсторияРецепти