Над 900 химикала, съдържащи се в различни продукти, могат да увеличат риска от развитие на рак на гърдата
С десетките хиляди синтетични химикали на пазара и много други в процес на разработване, знанието кои от тях може да са вредни за здравето е предизвикателство както за агенциите, които ги регулират, така и за компаниите, които ги използват за направата на различни продукти. Въпреки трудностите, учени от Silent Spring Institute откриват бърз начин за идентифициране на химикалите, които е възможно да причинят рак на гърдата, с помощта на който откриват над 900 потенциално опасни вещества, съдържащи се в потребителски продукти, храни и напитки, пестициди и лекарства.
>>> Синтетичните химикали в потребителските продукти са свързани с по-висок риск от ранна смърт
„Това проучване предоставя възможност на регулаторите и производителите бързо да отркиват отделни химикали, които биха могли да допринесат за развитието на рак на гърдата, което може да предотврати употребата им в потребителски продукти.“, коментира д-р Дженифър Кей, изследовател в Silent Spring Institute и водещ автор на проучването.
Ракът на гърдата остава най-често диагностицираният рак в Съединените щати. Последните данни показват, че честотата се увеличава сред младите жени – тенденция, която не може да се обясни с генетиката. „Нуждаем се от нови инструменти, за да можем да разработим стратегии за превенция и да намалим тежестта на болестта.“, споделя Кей.
921 химикала могат да увеличат риска от развитие на рак на гърдата
За да идентифицира химикали, за които е установено, че причиняват рак на гърдата при животни, екипът на Кей използват множество международни и правителствени бази данни на САЩ – Международната агенция за изследване на рака, Националната програма по токсикология, Агенцията за опазване на околната среда на САЩ и Националния институт по рака.
Изследователите също така разглеждат данни от програмата ToxCast на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, за да идентифицират химикали, променящи хормоните по начини, които могат да стимулират развитието на рак на гърдата. Екипът търси специално вещества, които активират естрогенния рецептор, присъстващ в клетките на гърдата, както и такива, които карат клетките да произвеждат повече естроген или прогестерон – установен рисков фактор за рак на гърдата.
По време на проучването учените идентифицират общо 921 химикала, които могат да насърчат развитието на рак на гърдата*. 90% от тях се съдържат в потребителски продукти, храни и напитки, пестициди и лекарства. Разбивката на списъка открива 278 химикала, които причиняват тумори на млечната жлеза при животни. Повече от половината карат клетките да произвеждат повече естроген или прогестерон, а около една трета активират естрогенния рецептор.
„Ракът на гърдата е хормонално заболяване, така че фактът, че толкова много химикали могат да променят нивата на естрогена и прогестерона, е тревожен.“, коментира Кей.
Тъй като увреждането на ДНК също може да предизвика рак, изследователите използват допълнителни база данни и откриват, че 420 от химикалите в техния списък увреждат ДНК и променят нивата на хормоните, което може да увеличи значително риска. Нещо повече, анализът на екипа установява, че химикалите, които причиняват тумори на млечната жлеза при животни, е по-вероятно да са способни да увредят ДНК при хората.
„Исторически погледнато, химикалите, които причиняват тумори на млечната жлеза при животни, се смятат за потенциално опасни и за хората.“, казва съавторът Рутан Рудел. „Проучванията върху животни обаче са скъпи и отнемат време, поради което голям брой химикали не са тествани. Нашите констатации показват, че скринингът на химикали може да бъде ефективна стратегия за маркиране на потенциални канцерогени.“
Нужда от по-добри инструменти
През последното десетилетие има все повече доказателства, че химикалите в околната среда са важни фактори, допринасящи за развитието на рак. Редица проучвания при хора откриват връзка между рака на гърдата и пестицидите, боите за коса и замърсяването на въздуха. Други изследвания предполагат, че излагането на химикали, нарушаващи хормоните, в утробата или по време на пубертета може да увеличи риска от рак на гърдата.
За да наблюдават тези асоциации обаче, учените трябва да изчакат стотици или хиляди деца и жени да бъдат изложени на химикали, след което да проследят кой ще развие рак на гърдата – процес, който отнема много години. „Не е възможно, нито пък етично да чакаме толкова дълго.“, казва Рудел. „Това е още една причина, поради която се нуждаем от по-добри инструменти за идентифициране на потенциално канцерогенните химикали, за да можем да избегнем експозицията им.“
*Kay Jennifer et al. Application of the Key Characteristics Framework to Identify Potential Breast Carcinogens Using Publicly Available in Vivo, in Vitro, and in Silico Data. Environmental Health Perspectives. 2024.
More than 900 chemicals, many found in consumer products and the environment, display breast-cancer causing traits: https://medicalxpress.com/news/2024-01-chemicals-consumer-products-environment-display
- Как американските власти допуснаха токсичните химикали да навлязат широко в живота на обикновения човек
- Френските здравни власти установиха опасни химикали в бебешки памперси
- ЕК ограничава използването на PFHxA в състава на дрехи и козметика
- САЩ изготвиха стандарт за намаляване вечните химикали в питейната вода
Продукти свързани с НОВИНАТА
НОВИНАТА е свързана към
- Рак на гърдата
- „Вечните“ химикали влошават чревното здраве на младите хора
- Препоръчителна диета за болни от рак на гърдата
- CA 15-3 туморен маркер
- Ръката на Буда
- Хормонална терапия за лечение на рак на гърдата
- Клинична патология при злокачествени заболявания на гърдата
- Мамография - какво трябва да знаем
- Лигнани - фитоестрогени с невероятни ползи за здравето
- Какво трябва да знаем за опасните „вечни“ химикали и влиянието им върху здравето
Коментари към Над 900 химикала, съдържащи се в различни продукти, могат да увеличат риска от развитие на рак на гърдата