Начало Здравна медиа Здравни новини Хирурзи извършиха сложна съдова реконструкция заради рядък вид тумор

Хирурзи извършиха сложна съдова реконструкция заради рядък вид тумор

Хирурзи извършиха сложна съдова реконструкция заради рядък вид тумор - изображение

Съдовите хирурзи на УМБАЛ "Софиямед" отстраниха рядък вид тумор на сънната артерия и спасиха живота на 31-годишна жена. Това съобщиха от здравното заведение.

Пациентката постъпила в болницата за консултация заради болки и подутина в областта на шията, както и затруднено преглъщане. Специалистите установили, че причината е туморна формация на сънната артерия.

Извършен е преглед и еходоптер, които потвърдили наличието на образуванието. Направен е и скенер, който показал, че туморът се намира върху двете разклонения на сънната артерия. Всичко това наложило оперирането на пациентката. Това обясни д-р Димитър Марков, завеждащ отделението по съдова хирургия в лечебното заведение.

По време на операцията д-р Марков и неговият екип установяват, че формацията е засегнала не само двете разклонения, но и общия ствол на артерията, което наложило премахването на част от нея заедно с тумора. Специалистите я заменят със скроена на място съдова протеза.

Операцията продължила над три часа. Резултатите показали, че става въпрос за доброкачествен тумор, който е изключително рядко срещан.

Д-р Марков заяви, че е възможно ранното диагностициране на стесненията на сънните артерии да предотврати инсулт, а също и други състояния, които застрашават живота.

Той съветва симптомите да не се неглижират, а да се търси специалист навреме.

Специалистът уточни, че при повечето случаи мозъчно-съдовата болест протича и без симптоми и че стесненията на сънните артерии често се откриват случайно при изследвания заради други заболявания.

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниСпециалистиЗаведения