Начало Здравна медиа Здравни новини Хората с увреден слух искат езика им да бъде признат за официален в България

Хората с увреден слух искат езика им да бъде признат за официален в България

Хората с увреден слух искат езика им да бъде признат за официален в България - изображение

Най-рано през октомври се очаква държавата да признае езика на глухонемите за официален. В момента процедурата се бави, защото се прави проучване, което трябва да докаже , че той е самостоятелен и има собствена граматика. Задачата е възложена на организацията "Глухи без граници" и е по проект на Министерството на образованието и науката.

Нашата страна е задължена да обяви и узакони езика на глухите заради подписаната Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания. В България има около 120 000 души, които са с различна степен на увреден слух. Само 30 000 от тях използват жестовия език и въпреки че няма официален статут, той служи за комуникация между глухи и чуващи, в това число и в училище.

Хората с подобни увреждания използват различни услуги в ежедневието си и им се налага да прибягват до помощта на жестови преводачи. Едва от пет години тези специалисти могат да работят законно и получават за работата си от 5 до 8 лв. на час. Глухите търсят преводачите, когато им е трудно да се оправят и да разберат специфични термини, например в съда, полицията, при нотариус, в болница и други.

Глухите в България използват жестов език, разработен на базата на международния език "Жестуно", а само преди 20 години излиза първият роден речник. Признавайки езика на глухонемите за официален, държавата ще се задължи да осигури финанси за достъпа на хората с увреден слух до различни услуги чрез превод. Засега само Франция, Латвия, Германия, Швеция и Англия са го обявили.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: fthmb.tqn.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛайфстайлНовиниСоциални грижиСнимкиКлинични пътекиЛюбопитноОрганизацииПсихологияИсторияЛечения