Начало Здравна медиа Здравни новини Христина Христова: Абортите са равни на половината от живородените деца

Христина Христова: Абортите са равни на половината от живородените деца

Христина Христова: Абортите са равни на половината от живородените деца  - изображение

Абортите са равни на половината от живородените деца, показват данни, представени от бившия социален министър Христина Христова в интервю пред БТВ по повод тенденцията за намаляване на населението в България.

Христова посочи, че демографската картина в България се определя от три процеса – раждаемост, смъртност и миграция. Според представените данни и трите процеса са неблагоприятни за страната към момента.

По раждаемост България е равна на Гърция, Малта и Швейцария. Коефициентът на раждаемостта за периода от 2010 до 2016 година за страната е минус 6 на 1000, което е значителен отрицателен естествен прираст.

Въпреки че има известно повишение, прогнозите не са благоприятни“ посочи Христова.

Плодовитоста в страната е 1,5, докато в Европа е 1,53. Основната причина за това се състои в по-продължителната подготовка за процеса, финансовата стабилност и образование.

Абортите са равни на половината от живородените деца, все повече жени имат репродуктивни проблеми, увеличава се и тенденцията за раждане на първо дете след 27 години или деца да раждат деца“, подчерта Христова.

По думите и в България стои един по-сериозен проблем – намаляването на населението, съпроводено от застаряването. То е ключов процес на демографската ситуация в страната и предизвиква тежест на всички социални системи.

Не на последно място са данните за смъртността. Тя е по-висока от средната за страната, но се отличава с тенденция на намаляване. Христова обаче подчерта, че трябва да се наблюдава смъртността при мъжете между 40 и 60 години.

За преждевременната смъртност трябва да се предприемат управленски мерки и от сферата на здравеопазването“, коментира съветник по социалната политика в Министерския съвет.

Важна роля в демографската картина на България са и хората, желаещи да напуснат страната. Това са 48% между 20 и 40 години в детеродна възраст и продуктивност. Именно те могат да допринесат за естествения прираст на населението.

Демографската тема е много важна и трябва да се съобразяваме с нея, за да може да правим политики и да предприемаме адекватни мерки за преодоляване на тежките последици в бъдеще“, отбеляза Христова.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: novini.co

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСоциални грижиЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЛеченияАлт. медицина